Blogolj!

A Káli-medence kuriózumai, a mosóházak

2020.02.28.
Aki többször járt már a Káli-medencében és egy picit jobban ismeri a településeket, megfigyelhette, hogy némelyik faluban találhatunk úgynevezett mosóházakat. A két legismertebb mosóház Köveskálon és Kővágóörsön van, de a régi lakók szinte a medence összes településén kihasználták a felszínre törő vízeket. De hogyan alakultak ki ezek a mosóházak és milyen célt szolgáltak? Ennek néztünk utána.

Így készülnek Jézus születésére a Káli-medencében

2019.12.06.
Míg a rendszerváltás előtti években a hatalom nem nagyon szerette a betlehemi jászolra emlékeztető installációkat a templom falain kívül látni, addig mára már szinte „versenyeznek” a települések, hogy kinek van szebb, nagyobb, ötletesebb betleheme. A betlehem állítás hagyományából a Káli-medence települései sem maradnak ki.

Egy egyedülálló tájegység - túratippek a Káli-medencében

2019.09.15.
Beköszöntött az ősz. Ideje, hogy a fürdőruhát hátizsákra és túrabakancsra cseréljük. De hova érdemes menni, ha a Káli-medencét szeretnénk megismerni, hol vannak azok a helyek melyek kevésbé ismertek, vagy melyek azok, ahova kisgyermekekkel is nyugodtan felkereshetünk? A környéket jól ismerő túravezetővel, Ferenczi Istvánnal beszélgettünk.

Ezeket a cikkeket olvastad már?