Blogolj!

A Káli-medence kuriózumai, a mosóházak

2020.02.28.
Aki többször járt már a Káli-medencében és egy picit jobban ismeri a településeket, megfigyelhette, hogy némelyik faluban találhatunk úgynevezett mosóházakat. A két legismertebb mosóház Köveskálon és Kővágóörsön van, de a régi lakók szinte a medence összes településén kihasználták a felszínre törő vízeket. De hogyan alakultak ki ezek a mosóházak és milyen célt szolgáltak? Ennek néztünk utána.

VeszprémFest, KŐFESZT - a közösségépítő fesztiválok

2020.02.20.
Csütörtökön tartották a VeszprémFest sajtótájékoztatóját, ahol Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa kiemelte, a fesztiválok nemcsak kikapcsolódást nyújtanak, de közösségépítő és közösségalkotó szerepük is van, erős közösséget teremtenek, nem egyénben, hanem közösségben gondolkodnak. 

Kővágóörs, Káli-medence ékköve

2020.02.17.
2019-ben Kövágóörsön zajlottak a Kőfeszt, kulturális fesztivál programjai és bár idén több település is becsatlakozik a fesztiválba, Kővágóörs továbbra is kiemelt helyszíne lesz az eseményeknek.

Pálos kolostorok a Balaton-felvidéken

2020.02.01.
750 évvel ezelőtt halt meg Boldog Özséb, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend alapítója. Ennek emlékére az idei évet a Boldog Özséb emlékének szentelik. A Balaton-felvidéken több településen is épült Pálos kolostor, melyek közül sajnos már nem mindegyiket tudjuk meglátogatni, de az idei év remek lehetőség arra, hogy felkeressük a Káli-medencében és a Balaton-felvidéken még álló pálos kolostorromokat.

Hagyományörző porták a Káli-medencében

2020.01.01.
A Káli-medencét vagy a Balaton-felvidéket járva rengeteg gyönyörűen felújított házakkal találkozhatunk. Nagyon sok olyan portával, mely hagyományosan, a népi építészetet követve lettek renoválva. Nem is gondolnánk, hogy ezen házak felújításának nagyrésze egy építész stúdióhoz, a Mérmű stúdióhoz köthető.

Fotósok, akik közel hozzák a Káli-medencét: ORBÁN PÉTER

2019.12.12.
Nem túlzás azt állítani, hogy Orbán Péter az egyik legismertebb Balaton-felvidéki fotós. Képeivel gyakran találkozunk a közösségi médiában, online felületeken, de különböző kiadványokban is. De Péter nem csak ismert, hanem elismert is. Képei gyakran szerepelnek különböző fotóspályázatok dobogós helyein, ami azt jelenti, hogy fotói nem csak a laikusoknak tetszetős, de szakmailag is elismerésre méltóak. Legutóbbi díját éppen tegnap vette át: harmadik helyezett lett a Magyarország365 fotópályázaton, Természet és táj kategóriában, ami igen nagy elismerés, hiszen a Magyarország kormánya által kihirdetett pályázatra közel 17.000 fénykép érkezett.

Így készülnek Jézus születésére a Káli-medencében

2019.12.06.
Míg a rendszerváltás előtti években a hatalom nem nagyon szerette a betlehemi jászolra emlékeztető installációkat a templom falain kívül látni, addig mára már szinte „versenyeznek” a települések, hogy kinek van szebb, nagyobb, ötletesebb betleheme. A betlehem állítás hagyományából a Káli-medence települései sem maradnak ki.

Fotósok, akik közel hozzák a Káli-medencét: Amberg Anna

2019.12.03.
A közösségi média elterjedésével egyre több profi és amatőr fotós osztja meg tájképeit a világhálón. Szerencsére ebből a Káli-medence sem maradhat ki. Napról-napra találkozhatunk a gyönyörűbbnél, gyönyörűbb fotókkal. A sok fotós közt akadnak olyanok, akik igazán kiemelkedőt alkotnak. Őket kerestük fel, hogy meséljenek magukról és a Káli-medencéhez fűződő kapcsolatukról. Ezúttal Amberg Annát kerestük fel.

Ezeket a cikkeket olvastad már?