Blogolj!

Pünkösdi hétvége a Káli-medencében (programajánló)

2019.06.06.
Nyakunkon a pünkösdi hosszú hétvége, az időjósok pedig egészen kellemes időt prognosztizálnak. Mindenféle elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy az előttünk álló három napra a legjobb elfoglaltság a Káli-medence felfedezése.

Fekete - fehér - Somogyi Győző kiállítása Csopakon

2019.05.28.
Somogyi Győző a Káli-medence meghatározó személyisége. Mind művészi munkája, mind lokálpatriotizmusa nagyban befolyásolta, hogy a Káli-medence a mai napig igyekszik megtartani hagyományos állapotát és az itt élők, igyekeznek minél inkább ellenállni a falurombolásnak a túlzott modernség eluralkodásának. Nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy nélküle Salföld és az egész Káli-medence nem lenne olyan, mint amilyennek ma szeretjük. Somogyinak múlt szombaton Csopak legújabb ékszerdobozában, a ZM&G galériában nyílt kiállítása.

Falumustra - Mindszentkálla

2019.05.24.
Mindszentkálla a Káli-medence észak-nyugati kapuja. Írhatnánk róla, hogy ékszerdoboz település, vagy hogy érdemes miatta egy kis kitérőt tenni, hiszen csodálatos műemléképületek, hangulatos falusi porták, kőkeresztek találhatóak a településen, ha ez megkülönböztetné Mindszentkállát a többi káli-medencei településtől, de hál’ Istennek ezek a jelzők mindegyik környékbeli településre igazak.

Gyerekkel a Káli-medencében. Nem csak gyereknapon

2019.05.21.
Közeledik a gyereknap és ilyenkor sok szülőben felmerül a kérdés, milyen élményt adjon a gyermekének. Hiszen nemcsak attól érezheti jól magát gyermeke, ha teletömheti magát vattacukorral, mehet harminc kört a körhintán vagy horgászhat, lőhet, dobhat különböző egyszerhasználatos ajándékokért, hanem attól is, ha olyan élményeket kap, melyekre akár egész életében is emlékezhet. Írásunkban annak járunk utána, hogyan tölthetünk el gyermekeinkkel , családunkkal egy vagy akár több felejthetetlen napot a Káli-medencében. Nem csak gyereknapon.

A hegy, melybe beleharapott egy óriás

2019.05.17.
- Ott a hegy, melybe beleharapott egy óriás! – mondják minden alkalommal gyermekeim, mikor a Hegyestű mellett haladunk el. És bár a gyermeki fantázia határtalan, most egy kicsit mégis igazuk van, hiszen, ha nem is egy óriás, hanem az emberek mohóságának „köszönhető”, hogy az egykor szabályos kúp alakú hegynek ma már csak a fele látható.
Címkék: Kővágóőrs

Komédia a Kornyi-tó partján

2019.05.14.
Mikor az utazó Révfülöp felől, Kővágóőrs irányába közelíti meg a Káli-medencét, a települést elhagyva, négy emberi alakot vehet észre a messzeségben, a földből kiállva. Nem is gondolnánk, hogy a négy alak már több, mint harminc éve őrzi a tájat.

A Balaton-felvidék felülről

2019.05.10.
Ragnar Volarus
Sokszor irigyeljük a madarakat. Hiszen ők odafentről valami egészen másnak látják a tájat. Most ezt a videót nézve egy kicsit mi is úgy érezhetjük, hogy kinőtt a szárnyunk.

A Káli-medence vizes csodái

2019.05.02.
Ragnar Volarus
A Káli-medence ezernyi csodával várja a látogatóit. Félszáznál több forrás, a Sásdi-rét karsztlápja, a Kornyi-tó és a tucatnyi kisebb tavacska csábítja a kirándulókat, és azt se felejtsük el, hogy a Fekete-hegy bazaltplatójának tavai értékes lápi flórát és vegetációt őriznek.

Halszájoptika

2019.05.01.
Hogy mi az a Halszájoptika? Két alak vetített fotók előtt ücsörög, a képekhez írt rövid történeteket mesél, miközben egy harmadik a fényképek és a történetek által előhívott zenét játssza.

Cseh Tamás dalai - a Vodku fiai zenekar koncertje 

2019.05.01.
Ragnar Volarus
Cseh Tamás dalai a magyar nemzeti kultúrkincs ékkövei. Ezeket a dalokat az értheti talán igazán, aki maga is Magyarországon született, de egyetemes emberi mondanivalójuk mindenkihez szól.

Ezeket a cikkeket olvastad már?