Blogolj!

Apró csoda a salföldi erdő mélyén

2019.07.15.
1990-ben, közel 500 év után először tartottak szentmisét a salföldi Kolostorrom ódon falai között, feltámasztva a búcsú hagyományát, amit 1475-ben hívtak életre a pálos szerzetesek.
Idén ünnepeljük az újkori búcsú hagyományának 30. évfordulóját, ami Salföld, a Kolostor és a Pálos Rend életében is jelentős eseménynek számít.

Falumustra - Kővágóörs

2019.07.09.
Kővágóörs neve leginkább akkor került a köztudatba, mikor az 1970-es évek közepén felfedezte magának a települést az akkori értelmiség néhány tagja. Zenészek, színészek, képzőművészek vásároltak maguknak a faluban portákat, melyeken gyakran töltötték nyaraikat, szabadidejüket.
Ennek okán nyaranta népzenétől, közéleti diskurzusoktól volt "hangos" a település kocsmája és az itt élő művészek portái. Sajnos a rendszerváltás után ez a fajta közösségi élet lassan elhalt, de a település így is kedvelt az idelátogatók körében.

A Káli-medence hagyományőrzői - a Salföldi Kopjások

2019.07.07.
Igen különleges élményben lesz része annak, aki ellátogat a Kőfesztre és részt vesz vasárnap a Salfödi Kopjások bemutatóján a Salföld majorban.

Cseh Tamás, a színész

2019.07.03.
Méltóképpen emlékezik meg Cseh Tamás halálának 10. évfordulójáról a Kővágóörsön megrendezésre kerülő A diófa alatt - Cseh Tamás és barátai a Káli-medencében elnevezésű rendezvény majd az azt kővető Kőfeszt. 
És ahogy Cseh Tamás életműve messze nem csak a zenélés és az éneklés úgy a megemlékezés is kitér többek között a művész grafikusi, színészi és műsorvezetői pályjára is.

Falumustra - Köveskál

2019.06.29.
Június 29-e, Péter, Pál napja Köveskál életében fontos dátum, hiszen ezen a napon ünneplik a település napját.  Erre emlékezve mostani falumustránkban Köveskált járjuk be.

Bringával a Káli-medencében

2019.06.26.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Káli-medence felfedezése bringával a legoptimálisabb, hiszen ha gyalog akarjuk az egész medencét felfedezni, akkor érdemes több napot is rászánni, ha viszont kocsival járjuk be a környéket, sok oyan apró részlet elkerülheti vezetés közben a figyelmünket, melyeket hiba lenne kihagyni.

3 "fesztivál" a Káli-medencében, amit nem érdemes kihagynod a nyáron

2019.06.21.
Most már visszafordíthatatlanul itt van a nyár, ami egyben a végeláthatatlan fesztiválok, rendezvények, koncertek, bulik ideje. Ilyenkor a Balatont és környékét is ellepik a különböző rendezvények, szinte minden hétre jut valami nagyobb esemény, fesztivál. Nem is mindig könnyű kiválasztani, hogy a sok program közül melyiket válasszuk és melyikről mondjunk le.  Míg a Balaton közvetlen közelében a féktelen bulizásról, könnyedebb programokról szólnak a rendezvények, addig a parttól kicsit eltávolodva, inkább csöndesebb, értékesebb rendezvényeket találunk. A Káli-medence, történelméből és jellegéből adódóan inkább a komolyabb, a magaskultúrát képviselő rendezvényeknek ad otthont. Ezekből szeretnénk most hármat ajánlani.

Falumustra - Salföld

2019.06.16.
A Káli-medence talán legismertebb és leginkább látogatott települése Salföld. Köszönhető ez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által üzemeltetett Salföld Majornak és azoknak az autentikusan felújított házaknak, melyeknek köszönhetően a településen végigsétálva az embernek olyan benyomása van, mintha nem egy élő faluban, hanem egy skanzenben lenne.

Kulináris kalandok a Káli-medencében

2019.06.13.
Az utóbbi években, de mondhatunk lassan évtizedet is, hatalmas változás ment végbe a magyarországi gasztronómiában, vendéglátásban. Egyesek egyenesen gasztroforradalomról beszélnek, de talán maradjunk annyiban, hogy megjelentek az éttermekben azok a vendégek, akik már nem a minden étlapon megtalálható fogásokat keresik, azok, akik nyitottak az új ízekre, harmóniákra. Emellett kinevelődött az a szakácsgeneráció is, amely hajlandó bátran nyúlni az alapanyagokhoz, amely inkább dolgozik friss, mint fagyasztott alapanyagból. Ez a változás a Balatonon és a tó környékén is megfigyelhető. Egyre többen vannak, akik már nemcsak a hekk, gyros-tál, hurka-kolbász háromságára esküsznek, hanem keresik a helyi alapanyagokból készült ételeket, hajlandóak tapolcai pisztrángot, káptalantóti szürkemarhát vagy sajtot kóstolni az éttermekben.
      

Falumustra - Szentbékkálla

2019.06.08.
Mindszentkállát a temető irányában elhagyva rövid autó- vagy gyalogút után Szentbékkállára érkezünk. A girbe-gurba utcákat, a takaros portákat, a kedves, vendégszerető embereket látva tudjuk, ez a falucska is hamar a szívünkbe lopja magát. 

Ezeket a cikkeket olvastad már?