Blogolj!

Pálos kolostorok a Balaton-felvidéken

2020.02.01.
750 évvel ezelőtt halt meg Boldog Özséb, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend alapítója. Ennek emlékére az idei évet a Boldog Özséb emlékének szentelik. A Balaton-felvidéken több településen is épült Pálos kolostor, melyek közül sajnos már nem mindegyiket tudjuk meglátogatni, de az idei év remek lehetőség arra, hogy felkeressük a Káli-medencében és a Balaton-felvidéken még álló pálos kolostorromokat.

Disznóvágás Balatonhenyén

2020.01.24.
Ahogy dédszüleink, nagyszüleink mesélik, a téli időszakban, faluhelyen, alig volt olyan hétvége, mikor valamelyik porta ne disznóvisitástól lett volna hangos korán reggel.
Címkék: Balatonhenye

Írónk, akinek elvették a fél szemét, mert hitt az elveiben

2020.01.19.
Tüskevár, Vuk, Kele, Téli Berek. Csak néhány cím a 120 éve született népszerű írónk, Fekete István művei közül. De kevesen tudják, hogy a kedves történetek mögött milyen sors rejtőzik meg. Fekete még az Andrássy út 60-at is megjárta, mert leírta azt, amit látott.

Navracsics Tibor: Veszprém európai jelentőségű város

2020.01.11.
A Veszprémi Naplónak nyilatkozott Navracsics Tibor, aki 2019. december 1-től a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa.

Hagyományörző porták a Káli-medencében

2020.01.01.
A Káli-medencét vagy a Balaton-felvidéket járva rengeteg gyönyörűen felújított házakkal találkozhatunk. Nagyon sok olyan portával, mely hagyományosan, a népi építészetet követve lettek renoválva. Nem is gondolnánk, hogy ezen házak felújításának nagyrésze egy építész stúdióhoz, a Mérmű stúdióhoz köthető.

Agócs Gergely - a telefont telefonálásra is lehet használni

2019.12.30.
Agócs Gergely is vendége lesz a 2020-as Kőfesztnek. Gyerekeknek mesemondótábort tart és a Fonó Zenekarral is koncertezik. A napokban ünnepi interjú jelent meg vele a vasarnap.hu oldalon, ahol többek között ünnepeink kiüresedéséről, a tömegkultúráról és személyes kapcsolatok ellaposodásáról beszélt.

Horti Zoltán: A mesemondóban már ott van a mese

2019.12.28.
A Kőfeszt állandó hangulatfelelőse lesz a Káli medencében, 2020. augusztus 6. és 8. között, a Horti Zoltán vezette Görömbő Kompánia.  
Címkék: KŐFESZT

Navratil Andrea: Sok esetben a tudomány kullog a hagyomány után

2019.12.27.
A 2020-as Kőfeszt egyik sztárvendége, Navratil Andrea, népdalénekes-ökológus adott karácsonyi interjút a Képmás magazinnak. A beszélgetésben szó esik a hagyományőrzésről, a karácsonyi magányról, a csend fontosságáról és hitről is.
Címkék: KŐFESZT

Adventi készülődés Balatonhenyén

2019.12.12.
Igazi adventi hangulatban lesz része azoknak, akik szombaton délután Balatonhenyére a Faluházba látogatnak. Az önkormányzat meghívására a településre látogat Sík Dóra, gordonkaművész és Lázár Csaba, Kazinczy-díjas színművész.
Címkék: Advent, Balatonhenye

Fotósok, akik közel hozzák a Káli-medencét: ORBÁN PÉTER

2019.12.12.
Nem túlzás azt állítani, hogy Orbán Péter az egyik legismertebb Balaton-felvidéki fotós. Képeivel gyakran találkozunk a közösségi médiában, online felületeken, de különböző kiadványokban is. De Péter nem csak ismert, hanem elismert is. Képei gyakran szerepelnek különböző fotóspályázatok dobogós helyein, ami azt jelenti, hogy fotói nem csak a laikusoknak tetszetős, de szakmailag is elismerésre méltóak. Legutóbbi díját éppen tegnap vette át: harmadik helyezett lett a Magyarország365 fotópályázaton, Természet és táj kategóriában, ami igen nagy elismerés, hiszen a Magyarország kormánya által kihirdetett pályázatra közel 17.000 fénykép érkezett.

Ezeket a cikkeket olvastad már?