Blogolj!

„A legfontosabb, örömet szerezni másnak azzal, amit mi tudunk” – Pál István „Szalonna”, a Kőfeszt fellépője

Pál István „Szalonna” hegedűs, érdemes művész, az Állami Népi Együttes művészeti vezetője is vendége a Fonó Zenekarral a 2020-as Kőfesztnek. A zenész az egy.hu-nak nyilatkozott a fiatalokról, az elmaradt koncertekről és a családról.

Szalonna hamarosan negyven éves lesz, de nem csak ezért kellett megkomolyodnia. Egy állami intézmény művészeti vezetőjeként már nem a mulatozásról szól az élete, hiszen a következő generáció példaként tekint rá. A mulatozás már ennek a generációnak a „feladata”, akikkel ő elégedett, hisz ahogy mondja, nem tanulnak meg már mindent olyan részletesen, mint ők,

 De tudják, hogy mi az, amit el kell fogadni az idősektől, és nem kérkedőek.

Sokan végzik el a Zeneakadémiát vagy szakiskolát és hazamennek tanítani, táncházat csinálni.

A mostani generáció sokkal szerencsésebb helyzetben van, hiszen mindenhez hozzájutnak, nem kell rongyosra hallgatott magnókazettákból megtanulni a nótákat.
Pál István a tizenévesekkel is jól megérti magát, bár velük általában csak a nyári táborokban találkozik, de sokan írnak rá, kérik például, hogy készítse fel őket a felvételire vagy játsszon fel nekik egy nótát, hogy meg tudják tanulni.

Isszák a zenét, sokkal gyorsabban tanulnak, mint mi, olyanok, mint a szivacs, de ott kell lenni és tartani a gyeplőt, mert még nem tudnak dönteni, választani. Nem kell mindent megtanulni, hanem vannak csapásirányok, ezeket szépen egyengetni kell. Néha meg éppen el kell engedni, eredj, verd be a fejed a falba, aztán ha egy kicsit fáj, majd megtanulod. 

Ma már nincs idő arra, mint régen, amikor nem csak a zenélést mutatták meg az öregek, hanem az illem és viselkedés szabályait is. A gyerekek elkísérték apjukat a lakodalomba és ott megtanulták, hogyan kell úgy zenélni, hogy a hallgató minden porcikája beleremegjen. 

Természetesen a mostani helyzetben minden beszélgetésnél felmerül, hogy egy művész mit tud csinálni, mikor nem léphet fel. Pál István többek között készített egy gyereklemezt unokahúgával, felmondott egy mesét, nótákat és nyelvet tanul. 

Negyven évesen már az a kéréd is felmerül, hogy nem szeretne e saját családot, de erre csak azt tudja mondani, hogy nehéz olyan párt találni, aki elviseli, hogy egy évben 300 napot nincsen otthon, hisz az sokaknak szimpatikus, hogy rengeteget koncertezik, meg sokan szeretik, de egy pár attól pár, hogy sokat találkoznak egymással.

A gyerekért bármikor behúznám a féket.

- vallja 

Szülei is önkéntes karanténban vannak, ami azért is furcsa, mert mikor gyerekek voltak sok vendég fordult meg házukban, akiket a család mindig zenével szórakoztatott. Ezt nem mindig értette, de

a legfontosabb, örömet szerezni másnak azzal, amit mi tudunk, amit őszintén tudunk adni. Ezt tanultam meg otthon.

Pál István boldognak tartja magát, hiszen munkájában megéli a hagyományokat és látja, hogy egyre többen szeretik a népzenét. De a leginkább arra büszke, hogy Gulyás Béla bácsi, hegedűkészítő-mester, mielőtt befejezte a hegedűkészítést, felhívta, hogy szeretne vele végig csinálni egy hegedűt, hiszen Szalonna eredetileg hangszerkészítő szeretett volna lenni. Nyolc hónapon keresztül hetente kétszer ment, mindent ő csinált, a mester utasításai szerint, de kész lett a hangszer és jól is szólt.

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/94346/pics/lead_800x600.jpg
Fonó Zenekar,KŐFESZT,KŐFESZT2020,népzene,Pál István Szalonna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?