Blogolj!

Ördöngősfüzesi mesterünk – Hideg Anna

Ragnar Volarus

Az idei Kőfeszt egyik fellépője nem más lesz, mint Hideg Anna, az erdélyi Mezőség jeles nótafája, táncos adatközlője és mesemondója, aki nem mellesleg még a Népművészet Mestere is. 

Hideg Anna, Lakatos Domokos és Benedek Anna gyermekeként 1936. július 30-án született a nyugat-mezőségi Ördöngösfüzesen. Személyében tisztelhetjük a magyar folklórtörténet „klasszikus” jellegű mesemondóinak egyik utolsó képviselőjét. Annak ellenére, hogy a mintegy nyolcvan szövegre tehető népköltészeti repertoárjában fellelhetők tréfás mesék, adomák, népmondák és igaz történetek is, legnagyobb arányban mégis a nagylélegzetű és a mesemondó által „igazi mesék”-nek titulált, nagyívű epikai belehelyezkedéssel előadott tündérmesék dominálnak.

Legszívesebben ezeket meséli akár szűk családi körben, akár pedig különféle kulturális rendezvényeken, mint ahogy teszi majd augusztusban a Kőfeszten is, ahol mesemondó tehetsége mellett az énektudását is megcsillogtatja a Hideg Anna és az „asszonykórus” közreműködésével. A kórusban nem mellesleg szintén olyan nagy nevek kaptak helyet, mint Kubinyi Júlia, Navratil Andrea és Tintér Gabriella, a zenei aláfestésről pedig a Fonó Zenekar gondoskodik.

Mesemondói felfedezését követően néhány évvel folklorisztikai szempontú monográfia és a nagyközönségnek szánt népszerűsítő válogatás is megjelent Hideg Anna „Drága” meséiből. Feljegyzett szövegfolklór-repertoárja: 29 mese, 56 monda, 10 egyéb történet. 2010-ben pedig elnyerte a Népművészet Mestere címet is énekes és mesemondó tudásáért.

Hideg Annával és az „asszonykórussal” az idei KŐFESZTEN is lehet találkozni augusztus 28-án 18 órától, míg mesetáborával 27-én, 28-án és 29-én is.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket a Facebookon, a YouTube-on és az Instagramon!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/94393/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?