Blogolj!

Nagy Feró és a Beatrice

Ragnar Volarus

A Beatrice 1969-ben alakult lányzenekarként, majd lett Nagy Feróval a magyar zentörténet egyik legbalhésabb, legnépszerűbb és legendás (punk)rock bandája.

A Beatrice története 1969-ben indult, amikor néhány lány beategyüttest akart alapítani. A lányzenekart Csuka Mónika vezette, mellette Nagy Katalin, Hamar Kriszta és Csuka Mary voltak a tagok. A lánycsapat az akkor befutott Rangers együttes segítségét kérte az elinduláshoz. Novai Gábor természetesen segítségükre sietett, sőt a névalkotásban is az ő keze van. ("Legyen benne a beat szó, de legyen lányokra utaló is.") 1970-ben megszületett a Beatrice. 

A lányok gyakran cserélődtek a csapatban, egy ideig Szűcs Judith, a későbbi szóló sztár is szerepelt benne mint billentyűs. A csapat nem adott ki albumokat, nem maradt utánuk egyetlen felvétel sem. A zenekar több alkalommal is miniszoknyában lépett fel, ami abban a korban a lázadás egyik legüdébb színfoltját jelentette.

1974-ben és egy ideig Próféta néven zenéltek, majd ismét visszatértek a Beatrice névhez. 1976-ban Nagy Feró érkezése az együttesbe változásokat hozott. (Csuka Mónika és Nagy Feró házasságán túl is.) A kezdetben több stílusban játszó banda hamarosan komoly sikereket ért el, a Tessék választani! fesztivál megnyerését a "Gyere kislány, gyere ..." című diszkószámnak köszönhették, de játszottak keményebb zenét is (Jimi Hendrix, Deep Purple stb.).

1977-ben Nagy Katalin és Hamar Kriszta helyére Bencsik Sándor gitáros és Temesvári András basszusgitáros érkezett. A lányok a Mikrolied Vokálban, majd a Vadmacska együttesben zenéltek tovább. 1978-ban a Beatrice feloszlott.

Ekkor lépett elő Nagy Feró és újra megalakítja a Beatrice együttest, az első magyar punk jellegű banda megkezdi pályafutását.

Az Ős Beatrice felállása:
Nagy Feró - ének
Lugosi László - gitár
Miklóska Lajos - basszusgitár
Donászy Tibor - dobok
Gidófalvi Attila - gitár

Ez a korszak a legendás "csirkedarálás" korszaka Ozzy Osbourne mintájára. A zenekar koncertjein élő csirkék ledarálása - legalábbis a zenekar részéről - valójában sohasem fordult elő, de valószínűsíthető, hogy ez csak a kádári rendszer propagandája, (konkrétan pedig a zenei élet akkori potentátja, Erdős Péter -aki a Hanglemezgyár vezére volt- kitalációja) ami fordítva sült el. A zenekar nyíltan támadta dalaiban (is) a diktatúrát, és habár hivatalosan nem volt betiltva, albuma mégsem jelenhet meg, koncertezni csak Nyíregyházán engedték. Feró útlevelét bevonták, ekkor adja magának a "A Nemzet Csótánya" címet. (Ami valójában nem így szerepel A "polón"... Oda az van írva "Nem nemzet csótánya" , de ezt tévesen a Nemzet Csótányának nézték....ami rajta is maradt Ferón.

Ebben a korszakban alakul ki a magyar punk-csöves-hobó-ricsés öltözködési műfaj is, melynek kihagyhatatlan kelléke a babos (piros alapon fehér pöttyös) kendő, a szakadt farmer és a fekete (mű)bőrdzseki. A csapat 1980-ban közösen adott koncertet az akkor nagyon népszerű Omega és LGT együttessel. Az eseményt egy lemez örökítette meg. Ebben az évben Lugosi László elhagyta a zenekart, a megüresedett helyeket két új tag, Vedres József és Bogdán Csaba töltötte be. A Beatrice ebben az évben bővült Waszlavik "Gazember" László billentyűssel.

1981-ben a Zenész Szakszervezet "a rendszer kérésére" elhatárolta magát a zenekartól, a Beatrice másodszor is feloszlik. 1982-ben Vedres József és Nagy Feró megalapította az ős-Bikinit. Feró két lemezt készített a csapattal, majd kilépett onnan 1984-ben.

1987 a rendszer gyengülését és a Beatrice újjászületését hozta a hat éves hallgatás után. Ebben az évben a Beatrice fellépett a Pokolgép koncertjén. Bár nem volt teljesen fix a zenekar felállása (például Donászy Tibor az Eddába távozott), a zenekar hamarosan (1988-ban) új albummal jelentkezett, számaik felkerültek a toplistákra ("Boldog szép napok"). A zenekar fénykorát élte.

Az újraalakult Beatrice felállása:
Nagy Feró (ének)
Lugosi László (gitár)
Miklóska Lajos (gitár)
Zsoldos Tamás (basszusgitár)
Hirlemann Bertalan (dobok)

Az 1990-es és 1991-es évek sikerekkel teltek. Megjelent az "Utálom a XX. Századot" című album, amelyen több sláger is szerepelt ("8 óra munka", "Pancsoló kislány") (a Mahasz eladási listáját körülbelül háromnegyed évig vezeti az album). A szimfónikus zenekarral kísért koncertjükre érkező közönség megtöltötte a Budapest Sportcsarnokot.

Az újraalakult Beatrice 1991-ben:
Nagy Feró (ének)
Lugosi László (gitár)
Zselencz László (basszusgitár)
Pálmai Zoltán (dobok)

1991-ben Brúger László (Kuroshio) gitáros érkezett a Beatricébe. Ebben az évben készült néhány videó-klip is ("Pancsoló Kislány", "Zakatol a vonat", "8 óra munka").

A rendszerváltás szele a zenekarra rossz hatással volt, a csapat nem tudta a politikai ellentéteket félretenni a zene érdekében, ismét szétesett. 1992-ben kiadták a "Beatrice Daloskönyv" című kiadványt, melyben megjelentek Waszlavik László versei is. A zenekarba érkezett két ős-Bikinis, Németh Gábor és Vedres József. 1992. október 10-én a Budapest Sportcsarnokban koncerteztek, majd megjelent a "Betiltott Dalok -79". A Mahasz a Beatricének ítélte a :"92 legsikeresebb rockzenekara" díjat.

Az újraalakult Beatrice 1993-ban:
Nagy Feró (ének)
Zselencz László (basszusgitár)
Németh Gábor (dob)
Brúger László (gitár)
Vedres József (gitár)

A kilencvenes évek derekán a teljes együttes lecserélődött Nagy Feró körül. A régi veterán zenészek helyére fiatal rockerek kerültek, csak Nagy Feró maradt a régiek közül.

Az Új Beatrice kezdeti felállása:
Nagy Feró (ének)
Brúger László (gitár)
Nagy Zoltán (dob)
Heffner Attila (basszusgitár)
Waszlavik László (billentyű)
Heffner Attila néhány hónap után átadta helyét az Akcióegységből érkező Laczik Fecónak. 1995-ben a távozót Brúger László követte, helyét két új gitáros foglalta el: Péter Zsolt és Székely Károly (Phobia, Harlem Rock).

1996-ban megjelenik az Új Beatrice "Ki viszi át ...?" című albuma, Nagy Zoltán elhagyta az együttest, őt Fülöp Istvánnal pótolták. 1998-ban megjelent VHS-en a "Magyar Vagyok" című koncertfilm. Ebben az évben szeptember 4-én 20 éves jubileumi koncertet tartottak a Petőfi Csarnokban, a koncert dupla CD-n is napvilágot lát.

1999 júliusában jelent meg a "Vakaroma" című lemez. Az év során újra kiadták az "Ez volt a XX. Század" című sorozatban néhány régebbi albumukat.

2002-ben Fülöp István távozott, Hirleman Bertalan érkezett, miközben megjelent Nagy Feró szólólemeze "Európai Show Illúzió" címmel. Egy évre rá Székely Károly és Péter Zsolt is elhagyta az együttest.

Nagy Feró: Az nem korrupció, hogy azt veszem fel a zenekaromba, akiben megbízom

Milliónyi jelzőt aggattak rá a hosszú évek során, volt ő a Nemzet csótánya, legenda, színész, mentor, de leginkább a Beatrice énekeseként ismerjük. Nagy Feró 72 évesen ugyanolyan lelkes és energiával teli mint fénykorában, szombaton a Beatrice 40 éves születésnapi koncertjén ezt be is fogja bizonyítani. Blogstar-interjú.

2010 elején Nagy Feró bejelentette a zenekar átszervezését: Vedres Joe és Hirleman Bertalan távoztak; utóbbi helyére Nagy Feró fia, az addig állandó vendégként fellépő Nagy Hunor Attila került. A megfiatalított Beatrice új stúdióalbum készítésébe kezdett, melyről két dal már be is került a koncertek műsorába. 2010. július 31-én az MTV Icon műsor keretében kortárs zenekarok és előadók értelmezték újra a Beatrice dalait, tisztelegve a zenekar munkássága előtt. 2011 márciusában megkezdődtek az új lemez felvételei, és két hónappal később megjelent a Vidámság és rock & roll című album.

2011 végén a Collective Art kiadásában CD-n is megjelent az 1988-as dupla Beatrice-album. A zenekar 2013. március 16-án ünnepelte 35. születésnapját a Petőfi Csarnokban. Az együttes az 1970-es évektől kezdve fellép a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszínén, a Tabánban. A Tabán Fesztiválon 2015. május 1-jén a Beatrice mellett Takáts Tamás, Török Ádám és az Új Mini, a Mobilmánia és az Edda lépett a színpadra.

2015. október 6-án gégerák következtében, 64 éves korában elhunyt Lugosi László, a klasszikus felállás gitárosa.

2016 augusztusában új gitáros csatlakozott a zenekarhoz Tari Botond személyében, aki már 2013 óta technikusként dolgozott a csapattal. 2018 elején Magasvári Viktor helyét Kékkői Zalán vette át, de a zenekar nyilatkozata szerint Magasvári Viktort a Beatrice „örökös tagjának” tekintik, aki a jövőben bármelyik koncerten beszállhat.

2018. április 7-én az együttes 40 éves fennállását ünnepelte az Arénában tartott nagyszabású koncerttel. A műsor blokkjaiban felidézték a Beatrice és Nagy Feró életművének különböző korszakait. A koncertet Miklóska Lajos köszöntőbeszéde nyitotta, később pedig több vendég is fellépett: a régi Beatricéből Gidófalvy Attila és Donászy Tibor, az előző gitáros Magasvári Viktor, valamint Pásztor Anna, Wahorn András, Mező Mihály, Varga Miklós, Kalapács József. A zenekart egyes dalokban fúvós szekció és női vokalistaduó is kiegészítette. 2019. május 1-jén megjelent a jubileumi koncertet megörökítő dvd és dupla cd Beatrice 40 címmel.

Lemezek:
Beatrice '78-'88 (1988) - dupla album
Gyermekkorunk lexebb dalai (1990)
Utálom az egész XX. századot (1991)
Vidám magyarok (1992)
Betiltott dalok ("Megkerült hangszalag", 1979) (1993)
Ki viszi át? (1996)
Vakaroma (1999)
Vidámság és rock & roll (2011)
Beatrice '77-'88 (CD újrakiadás, 2011)
Beatrice 40 dupla cd (2019)

A Nagy Feró és a Beatrice zenekart az idei KŐFESZT-en augusztus 27-én este Kővágóörsön hallgathatják.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket a Facebookon, a YouTube-on és az Instagramon!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/94360/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?