Blogolj!

Magos Együttes

Ragnar Volarus

Az autentikus magyar népzenét játszó budapesti Magos Együttes 2008. március végén alakult, a mostani felállásuk 2017 nyarán jött létre. Elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és a Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területeinek dallamait játsszák.

Céljuk az eredeti hangzás megtartása mellett, a népi kultúra zenei hagyományainak művelése és továbbadása. Többüknek tanári hivatása is van, számos zeneiskolában végeznek oktató-nevelő munkát. Előadásaikon hitelesen előadott népzenei összeállítások hangzanak el, melyek során megfigyelhető – az adott tájegységen belül – az érintett falu zenészeinek és kiemelkedő énekes egyéniségeinek a hatása is.
Gyakran járnak gyűjtőutakra Erdélybe, s az így elsajátított zenei élményeket igyekeznek beleépíteni muzsikájukba, majd megismertetni az adott tájegység hagyományait a zenehallgatókkal.

Táncegyüttesek kísérete mellett rendszeresen koncerteznek és tartanak táncházakat itthon és külföldön egyaránt. A jobbágytelki Marosszéki Népzene- és Néptánctábor állandó zenésze évek óta. 2011-ben a FolkBEATS – autentikus népzenei és világzenei tehetségkutató verseny győztesei lettek, aminek köszönhetően 2012-ben 5 hetes, 26 koncertes észak-amerikai turnén vettek részt, melyen az amerikai és kanadai magyar közösségekben tartottak nagysikerű koncerteket és táncházakat. 2014-ben a Fölszállott a Páva tehetségkutató elődöntőseiként a közszolgálati televízió adásaiban is szerepeltek. 2017-ben a Halmos Béla pályázat ösztöndíjasai, melynek köszönhetően kiadhatták a Forgatós című lemezüket (autentikus magyar népzene Sajó mentétől Székelyföldig).

A Hagyományok Háza által 2018-ban életre hívott új népi előadó-művészeti minősítőn bemutatott „Magosan…” című alkotásuk Nagy Páva minősítést érdemelt ki.

Az egyik legnagyobb adatközlő mesterüknek Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímást tartják, így nem is csoda, hogy mára már elképzelhetetlen egy Magos koncert péterlaki muzsika nélkül.

A zenekar tagjai:

Enyedi Ágnes, Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima Díjas – ének
Soós Csaba, Népművészet Ifjú Mestere – hegedű
Kovács Márton, Junior Prima Díjas – hegedű
Salamon Soma, Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima Díjas- harmonika, furulyák
Enyedi Tamás – cimbalom
Éri Márton – brácsák
Prihoda István – nagybőgő, cselló

A Magos zenekart az idei KŐFESZT-en augusztus 29-én délután Pálkövén, este Kővágóörsön hallgathatják.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket a Facebookon, a YouTube-on és az Instagramon!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/94361/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?