Blogolj!

A magyarság hagyományainak megszólaltatói – Fonó Zenekar

Ragnar Volarus

Az idei Kőfeszt fellépői közt megtalálható a Fonó Zenekar is, akik a magyar „táncházas” népzenei újhullám második generációját képviselik. A formáció koncertjein és lemezein a magyarság és a szomszédnépek népzenéjével találkozhatunk hagyományhű tolmácsolásban. 

A Fonó Zenekar 1997-ben alakult Budapesten. A formációt olyan muzsikusok alkotják, akik Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származnak, valamint a népzene előadását, oktatását és kutatását is hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-Medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják.

Az együttes tagjai gyűjtéssel, azaz zenefolklorisztikai terepkutatással is foglalkoznak, a gyűjtés során szerzett tapasztalataikat pedig a zenei arculatuk kialakításában is hasznosítják. A zenekar tagjai - egyenként, de közösen is – olyan más zenei műfajok előadóival is közreműködnek, mint a klasszikus vonószene, az opera, a modern jazz irányzatai, a world music, vagy az autentikus klezmer muzsika.

A zenekar Mixtura Cultivalis című lemezét a Le Monde de la Musique folyóirat pedig a „Choc de l’Année” („Az év szenzációja”) díjjal tüntette ki. 2006-ban megkapták a Magyar Rádió és Televízió által alapított eMeRTon díjat, 2007 áprilisában pedig Kodály emlékdíjat vehettek át.

A Fonó Zenekarral az idei KŐFESZTEN is találkozhat, augusztus 28-án 18 órától, mikor is Hideg Anna és az „asszonykórust” kísérik, valamint este 23:30-tól is, amikor már a táncházhoz húzzák az talpalávalót.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket a Facebookon, a YouTube-on és az Instagramon!

Címkék: KŐFESZT2020
https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/94392/pics/lead_800x600.jpg
KŐFESZT2020
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?