Blogolj!

Hogyan keletkezett a Balaton - történetek a tudományon túl

A Balaton keletkezésének történetét az általános iskolában mindenki megtanult és sokan a mai napig kívűlről fújják. De hogy gondol hazánk legnagyobb tavának és az azt körülvevő kialakulásáról a szájhagyomány? A tóretró blog most összeszedte a legmeredekebb történeteket.

Az írás alapját Relkovic Davorka, a Magyar Néprajzi Társaság, Ethnographia című kiadványában megjelent A Balaton keletkezésének mondái című írás adja, mely 1916-ban jelent meg az újság hasábjain.

Az első monda szerint a Balatont a Bakonyban élő óriások gyermekei hozták létre, akik homokból hegyeket építettek, a hegyek közé pedig gödröket ástak, amik később megteltek vízzel. A "homokvárak" azért nem kerültek lebontásra, mert az óriás kolónia férfi tagjai összevesztek valamin és annyira hajbakaptak, hogy az összes férfi meghalt, az asszonyok pedig úgy döntöttek, hogy nem maradnak ezen a tragikus helyszínen, összeszedték gyermekeiket és otthagyták a Bakonyt. Az óriásokat pedig belepte a víz, ennek köszönhető, hogy néha olyan haragos a Balaton, mert ilyenkor az óriások haragja korbácsolja fel a tó vízét.

Egy másik történet szerint a hatalmas víztömeg úgy jött létre, hogy egy kecskepásztor egy réten legeltette a nyáját, mely folyamatosan szétszéledt, de szerencsére sikerült őket egybeterelni. De egyszer az egyik kecske annyira elkóválygott, hogy nem sikerült visszaterelni, ezért a pásztor utánafutott. Futás közben megbotlott egy kőben, amiatt olyan ideges lett, hogy felkapta a követ, hogy a kecskéhez vágja. Egy dologgal viszont nem számolt. A kő alatt egy vizitündér lakott, aki nem vette jó néven, hogy zargatják ezért vízzel öntötte el az egész rétet. A vízbe veszett állatok ma is kísértenek a tavon, és éjszaka, viharos időben a víz tetején vonulnak, miközben fejük és szakálluk lidércfényben tündököl. A pásztor pedig büntetésként az örökkévalóságig hajtja őket a nagy vízen át.

Legenda övezi a híres tihanyi kecskekörmök keletkezését is. Élt egy királylány Tihanyban, akinek aranyszőrű kecskéi voltak. A lányba beleszeretett a Tókirály fia, de mivel a lány nem viszonozta a szerelmét, a fiúnak meghasadt a szíve. Erre nagyon begurult a szerető apai szív, kiöntötte a Balatont, hogy elnyelje a kecskéket, akiknek körmei folyamatosan kijönnek a partra. A lányt pedig egy szikla zárta magába és az lett a büntetése, hogy mindenkinek válaszolnia kell, aki szól hozzá. Ezt a választ manapság tihanyi visszhangként ismerünk.

Persze a kecskekörmökre is van egy másik történet, amiben egy kicsit Hófehérkés történetszálat is találhatunk. Élt ugyanis Tihanyban egy parasztasszony, akinek egy nagyon szép kecskenyája volt. Annyira szép, hogy úgy gondolta, övé a legszebb, de mivel nem volt benne biztos, elment a boszorkányhoz, hogy megkérdezze tényleg öve e a legszebb nyáj. A boszorkány elkeserítette, ugyanis volt egy lány a környéken, akinek szebb kecskéi vannak, sőt még aranykörmük is van. De a parasztasszony megtudta azt is, hogy a leány ott fogja legeltetni a kecskéket, ahol ő is szokta. Mikor meglátta a lányt és a kecskéket, fogta ökreit és ekéjét és gödröt ásott a lány és állatai közé. Mikor a lány a kecskékhez akart rohanni, beleesett a gödörbe és megfulladt, a kecskék pedig gazdájuk után rohantak és ők is a vízbe vesztek. 
A gonosz asszony ebben a regében is megkapja a méltó büntetését, neki ugyanis ítéletnapig kell - viharos éjszakákon - a vizet szántania, tüzes ekével és négy tűzszemű ökörrel.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/93491/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?