Blogolj!

Navracsics Tibor: Veszprém már most megállja a helyét!

Ragnar Volarus

Navracsics Tibort a Magyar Nemzet kérdezte a Veszprém által elnyert Európa Kulturális Fővárosa címről, a kormánybiztosi feladatokról, de szó esett stratégiáról, finanszírozásról és a hazai pálya szépségéről is.

S miért kell egy ilyen feladathoz kormánybiztos? 

- Egyrészt területi szempontból kapcsolatot kell tartani a térség, annak központja, Veszprém és a főváros között, valamint – tekintettel arra, hogy euró­pai uniós címről van szó – Veszprém, Budapest és Brüsszel között is. Ugyanakkor politikai koordinációs feladatokat is el kell látni. Az Európa kulturális fővárosa cím és évad nemcsak a kultúra területét érinti, hanem egyben térségi gazdaság- és infrastruktúrafejlesztési feladatokat is. Ebből adódóan több szakpolitika térségi összehangolását is el kell végezni.

Navracsics Tibornak ráadásul több szempontból is fontos hely Veszprém, hiszen ott született, ott végezte iskoláit az egyetem kivételével. Veszprémben volt pályakezdő jogász, és egy ideig a város és környékének országgyűlési képviselőjként tevékenykedett, mielőtt a miniszterelnök biztosnak küldte volna Brüsszelbe.

Veszprém ráadásul most egyedülálló módon nyerte meg a pályázatot, hiszen az eddig megszokottól eltérően egyedül lesz házigazdája a rendezvénysorozatnak. 

– Az 1985-ben indult kezdeményezés eddig több mint negyven európai városnak adta a kultúra fővárosa címet. Az utóbbi húsz évben szokássá vált, hogy egy évben két város lesz Európa kulturális fővárosa, időnként azonban előfordul, hogy a még nem tagállamok előtt is megnyitják egy-egy alkalommal a lehetőséget. Így például jövőre a görögországi Eleuzisz mellett a romániai Temesvár és a szerbiai Újvidék lehet még Európa kulturális fővárosai. 2023-ban Magyarország az Egyesült Királysággal együtt adhatta volna Euró­pa kulturális fővárosát. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, így a magyarországi versenyen nyertes Veszprém egyedül lesz 2023-ban Európa kulturális fővárosa. Óriási lehetőség ez, ugyanakkor óriási felelősség is: némi túlzással azt is mondhatom, hogy rajtunk lesz a világ szeme.

Színvonalas rendezvényekben ettől még nem lesz hiány, hiszen egy egész térség áll a veszprémi EKF háta mögött, többek közt a Balaton-felvidék legújabb, 2019-ben sikerese bemutatkozó fesztiválja a Kőfeszt is.

– Valóban, Veszprém tulajdonképpen a Bakony–Balaton térséggel együtt pályázott és nyert. Földrajzilag ez azt jelenti, hogy a pályázati térség északi határa Zircnél és Bakonybélnél húzódik, beleértve ezeket a településeket is. Keleten Várpalota, nyugaton Keszthely–Hévíz, délen pedig a déli part települései számítanak még a térséghez tartozónak. Mindez azt jelenti, hogy egy 437 ezer lakosból álló régió adja az évad rendezvényeinek helyszíneit, Veszprém központtal.

Az anyagi források már nagyrészt rendelkezésre is állnak. 

– A programoknak és magának az évadnak a költségvetése alapvetően három forrásból áll össze. A legjelentősebb tétel a központi költségvetés támogatása, míg a másik jelentős forrást Veszprém városa jelenti. Mellette a régió települései önkéntes alapon szállhatnak be a finanszírozásba, és ez meg is határozza esetleges részvételüket, illetve programjaik támogatását az évad során. Az Európai Unió az egyes programokkal, valamint a Melina Mercouri-díj összegével – másfél millió euróval – járul hozzá. 

S mégis mire mire költik ezt a pénzt? Mi a stratégia? 

– Olyan programokat akarunk támogatni, amelyek zöme az évad elmúltával is meg tud maradni, hozzájárulva ezzel az adott közösség vagy éppen az egész térség vonzerejének növeléséhez. ...Kifejezetten csak olyan infra­strukturális beruházások támogatásában gondolkozunk, amelyek aztán meg tudnak állni a saját lábukon.

Az elvárások tehát nagyok, de a tervek is merészek. De nem vakmerőek, hanem jól megfontolt tervezés áll a háttérben. 

– Sokan úgy vélik, hogy hatalmas fejlesztéseket kell végrehajtanunk, és mindent meg kell változtatnunk ahhoz, hogy valóban Euró­pa kulturális fővárosa lehessünk. Hol­ott a város sok szempontból már most is Európa egyik kulturális fővárosa: három színháza, három nemzetközi hírű fesztiválja, három irodalmi folyóirata, két televíziója, művészeti központja, koncertközpontja, kulturális központja van. Mindez egy hatvanötezer lélekszámú városban. Én az elmúlt öt év folyamán láttam az összes várost, amelyek az Euró­pa kulturális fővárosa címet elnyerték. Bátran mondhatom, hogy Veszprém már most megállja a helyét közöttük.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/92207/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?