Blogolj!

Mindszentkállai házat dícsér a nemzetközi sajtó

Idén Kővágóörs mellett több másik település is bekapcsolódik a nyugalom fesztiváljának, a 2020-as Kőfesztnek helyszínei közé. Az újonnan csatlakozó települések közül Mindszentkálla most a nemzetközi sajtóba is bekerült, egy nemrég a településen épült lakóháznak köszönhetően. A házat, mely egyszerre modern és hagyományos, a Kőfesztre látogatók is szemügyre vehetik, ha két program között egy kis kikapcsolódásra vágynak.

Az 1999-ben Angliában alapított Designboom volt az első internetes magazin, mely az ipari formatervezéssel és az építészettel foglalkozott. Igazán nagy elismerés, ha ez a milliós olvasótáborral rendelkező újság egy épületre felfigyel.

Pár napja megjelent cikkükben egy mindszentkállai borász lakóházát méltatják, kiemelve, hogy a régió népi építészetének kortárs értelmezéseként tervezett ház a hely jellegére reagál, miközben a helyi hagyományokra épít.


A lakóház, melyet egy a főúthoz közel lévő terültre építettek, egy szőlőtermesztési és borászati komplexum első épülete, de mivel a borkészítés egy másik helyszínen fog megtörténni, ez az épület csak lakóház funkciót tölt be.A ház, melyet a Sagra építész stúdió jegyez, három részből áll: a lakórészből, a garázsból és egy félig nyitott teraszból.  Ez az egyszerű és praktikus elválasztás tükrözi a környék hagyományos ház-pajta-tároló felosztását. Az épület a helyi hagyományokban is gyökerezik, mivel követi a környező táj morfológiáját és a lejtő irányába mutat.


Az épület részeit perforált bazalt kőfalak osztják fel, melyeken keresztül az átszűrődő fény a hagyományos mezőgazdasági épületekre emlékeztet. Az épület félig nyitott és belső tereit a töredezett ferde tető köti össze, az épület anyagai a helyi építési hagyományok modern reprezentációi.


Az építész stúdió így jelemzi az épületet:
"Az épület reagál a hely adottságaira, párbeszédbe kerül vele. A borász háza mai megfogalmazásban megjelenve épít a hagyományra,az egyensúly megtartásával együttélésre törekszik a környezetével, a maga természetességével válik a táj részévé."


Fotó: sagra architecs


Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/91289/pics/lead_800x600.jpg
KŐFESZT,KŐFESZT2020,Mindszentkálla
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?