Blogolj!

A Káli-medence kuriózumai, a mosóházak

Aki többször járt már a Káli-medencében és egy picit jobban ismeri a településeket, megfigyelhette, hogy némelyik faluban találhatunk úgynevezett mosóházakat. A két legismertebb mosóház Köveskálon és Kővágóörsön van, de a régi lakók szinte a medence összes településén kihasználták a felszínre törő vízeket. De hogyan alakultak ki ezek a mosóházak és milyen célt szolgáltak? Ennek néztünk utána.

Fontos már az elején leszögezni, hogy bár a környéken több hasonló jellegű építményt találunk Magyarországon máshol nincsenek ilyen funkciót betöltő épületek. Európa területén Ausztriában, Franciaországban, Svájban és Németországban találunk ilyeneket, de hazánkban máshol nem. 

Abban az időben, mikor még nem volt vezetékes víz és az embereknek a természet adta lehetőségeket kellett megragadnia, az eső összegyűjtése mellett nagy hangsúlyt fektettek a felszín alatti vízek kiaknázására

"A vízföldtani térképek tanúsága szerint a Balaton-felvidék, különösen a Káli-medence környékén, vízzáró rétegek (vulkáni tufák) és jó víztározó képességű rétegek is (mészkövek, dolomitok) egyaránt előfordulnak az összetöredezett kéregszerkezet eredményeképpen. A források a hegylábi területeken két különböző réteg találkozási pontjánál bukkanhatnak a felszínre. Vízhozamuk pedig a csapadékvíz mennyiségétől és az adott réteg víztartó képességétől függ. A felső triász időszakában képződött rétegek alól fakadó források a legbővizűbbek. Ilyen források Monoszló és Balatonhenye összes forráskútjai, valamint a nyirádi és a taliándörögdi források."

Mivel ez a terület nem volt kimondottan vízgazdag, a feltörő forrásoknak különös jelentősége volt az emberek életében. A feltörő vízeknek három fajtáját különböztetjük meg. A talajvízforrást, a rétegvizet és a karsztvizet. Ezekre a forrásokból a helyi lakosok különböző víznyerési formákkal próbálták a vizet hasznosítani. A területen négy fajta kútformát különböztetünk meg a gémeskutat, a hengereskutat, a horgoskutat és a csigáskutat. A kutak alapvető funkciója a vízvétel volt, melynek célja elsősorban a háztartási víz (ivás, főzés, tisztálkodás stb.), valamint az öntözővíz biztosítása, másodsorban az állatok itatása (vályú), harmadsorban pedig a mosás, de  a forráskutakhoz kapcsolódhatnak, például: tűzoltás, vágóhíd, pálinkafőzés, halastó, fürdő, szódavízkészítés, ásványvíz-palackozás stb.

Óbudavár"Balatonhenyén például a Sássotóiforrásból kis ér csörgedezik a Séd felé. A monda szerint a pálos kolostor lakói kis gáttal halastavat rekesztettek el ezen a helyen.
 Szentbékállán Molnár Imre kis tóvá kiszélesített forráshelyen halakat tenyésztett családi fogyasztásra.  A szentbékkállai Öreghegyen az Amerikából hazatért Borbély Gáspár ötholdas szőlőbirtokos az 1920-as évek végén betonozott fürdőmedencét épített, amelybe az Öreghegyi forráskútról vezette a vizet egy 600 m hosszú csatornán keresztül. A kétrészes, sekélyebb és mélyebb részből álló medence mellett 40 évig üzemelt vendéglő és panzió, ahol még külföldi vendégek is megfordultak. Kővágóörsön Istvándy Béla háza mellett egy forrás fakad, s arra építették az 1945-ig itt élő zsidók a rituális fürdőjüket.  A kékkúti szóhagyomány szerint a rómaiak két forrást, az Annaforrást és a Theodora-forrást rendszeresen felkeresték ivás és fürdőzés céljából. A legenda szerint „Bizánszki Anna" császárnő palotát és fürdőt építtetett e helyen. A palota a forrástól körülbelül 3-400 méterre épült, a jelenlegi Édesvízi kutak területén. „Bizánszki Anna" császárnő állítólag alagúton járt le fürödni a forrásokhoz."

Taliándörögd Építészeti szempontból a mosóknak (illetve forráskutaknak) három fő típusát különböztettük meg: A legkezdetlegesebb kút és mosó kialakítása a természetes környezet minimális átalakításával, azaz, a forrás kimélyítésével és kővel való kibélelésével történt.  Az egyszerű kutakat kútgyűrű és kútkáva kialakításával és vízkiemelő szerkezet elhelyezésével létesítették. A mosók és forráskutak legfejlettebb formái az egyszerű típusok fölé emelt épületek, amelyek között a vizsgált területen kőboltozatos és szelemenes tetőszerkezettel épültek is előfordultak.

Szentantalfa


A tapolcai járásban a következő településeken találhatóak forrásokra épült építmények: Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Alsóörs, Kővágóörs, Taliándörögd, Nyirád és Óbudavár.

A Káli-medence egyik legismertebb mosóháza a köveskáli és ez az épület, amelyről talán a legtöbbet tudjuk. A református és a katolikus templom közelében elhelyezjedő mosóház valamikor a 19. század második felében épülhetett és a jelek szerint többször átalakították.

"A mosó járószintje fehér színű terméskövekkel volt kövezve, amelyhez két kő lépcsőfok vezetett a kútház íves bejárati nyílásában. A kútból a vizet kézzel merítették, vagyis a víz szintje közel volt a kútkáva felső pereméhez. A kútból a felesleges víz egy, a járószintnél elhelyezkedő túlfolyónyíláson keresztül átfolyt a mosóba, amit a járószint kelet-nyugati irányú lejtése tett lehetővé (...) A mosó két hosszanti oldala mentén két gerenda volt elhelyezve, ezekre egy-egy 30-40 cm széles, háromujjnyi vastag pallót helyeztek a bejárat két oldaIán. Ezen állva öblögették „lapickálták" a vászonneműt az asszonyok. A mosó bejárata korábban is ott volt, ahol most, és az aprójószág betévedése ellen kétszárnyú lécajtóval zárták le. Itt két lépcsőfokon lehetett lejutni a mosóba, s az alsó lépcsőfokról lehetett rálépni a pallókra."

Kővágóörs


Gyönyörűen újították fel a Kővágóörs határában található mosóházat, mely érdekessége, hogy elég kis hozamú kút volt és vize nem volt alkalmas a mosásra.

A cikk megírásában segítségünkre volt JUHÁSZ KATALIN-G. SZABÓ ZOLTÁN  - FORRÁSKUTAK, MOSÓHÁZAK A TÖRTÉNETI ZALA MEGYE TAPOLCAI JÁRÁSÁBAN című tanulmánya, a cikk idézetei a tanulmányból származnak.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/91040/pics/lead_800x600.jpg
Balatonhenye,Káli-medence,Kékkút,Kővágóőrs,Köveskál,Mindszentkálla,Szentbékkálla
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?