Blogolj!

Navracsics Tibor: Veszprém európai jelentőségű város

A Veszprémi Naplónak nyilatkozott Navracsics Tibor, aki 2019. december 1-től a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa.

– Az EKF cím odaadása az én tárcámhoz tartozott. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy én jelenthettem be hivatalosan, 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. A pályáztatási rendszer és a zsűri tőlem teljesen függetlenül működött, semmilyen formában nem szólhattam bele a döntés meghozatalába, de szurkoltam Veszprémnek, és bíztam benne, hogy sikeresen pályázik. Láttam a pályázati anyagokat, Veszprém abszolút megérdemelten győzött - mondta Navracsics Tibor.

Ráadásul kicsit formabontó is lesz ez a 2023-as év, mert az utóbbi években az Európai Unió nyugati és keleti feléből választottak ki egy-egy kulturális fővárost, a Brexit miatt Veszprém elvesztette brit „várospárját”. Mindenesetre Porga Gyula polgármester aláírt Tartuval egy együttműködési megállapodást; Tartu lesz 2024-ben Európa kulturális fővárosa, ráadásul Veszprém testvérvárosa, de azon is dolgoznak, hogyan lehetne 2023-ra tiszteletbeli partnerként két várost meghívni, ami szintén formabontó lenne. De ezzel nem érne véget a különlegességek sora, mert Veszprém pályázata abban is újszerű, hogy térségi együttműködésről szól.

– Volt már ilyen korábban is, így nyerte el a kulturális főváros címet a Ruhr-vidék ugyancsak, valamint Marseille vezetésével Aix-en-Provence.

A térségi együttműködés 2023-ban elsősorban a Balatont jelenti, ahol s programoknak három övezete van: egyrészt Veszprém, másrészt a hagyományos vonzáskörzete, a Bakony–Balaton-térség, az északi part. Ami itt már biztosnak tekinthető, hogy a Kőfeszt rendezvényei mindenképpen illeszkedni fognak ebbe a programsorozatba. A harmadik övezet pedig az egész Balaton térségét magában foglalja, így a déli parti önkormányzatok is be tudnak kapcsolódni a programokba.

– Gyerekkorom óta meggyőződésem, hogy Veszprém európai jelentőségű város. Az elmúlt öt évben biztosként bejártam az egész Európai Uniót, nem volt olyan tagállam, ahol ne lettem volna. Nagyon sok hasonló méretű várost láttam, és állítom, Veszprém megállja a helyét ebben a versenyben. Most egy történelmi lehetőséget kapott azzal, hogy Európa kulturális fővárosa lehet. Nagyszerű kezdeményezés, az európai identitást a lényegénél ragadja meg, az európai kultúrában. Megadni a közösségeknek a lehetőséget, hogy megmutassák magukat az euró­pai közvéleménynek. Olyan elődeink vannak, mint például Firenze vagy Glasgow, melyek jelentősek az európai térben.

Az EKF pedig remek lehetőséget nyújt, hogy a térségi együttműködést újraélesszék, hiszen az elmúlt huszonöt évben kicsit meglazult a Veszprém és a Balaton-part közötti együttműködés. De nem csak az EKF igyekszik a térségben minőségi változást hozni.

– Az EKF-fel párhuzamosan zajlanak olyan programok, mint a Zöld város program, a Modern városok program, Modern falvak program, amelyeket összhangba kell hoznunk. Egy jó infrastrukturális fejlesztés – például útépítés – hozzáadott értéket jelent az EKF-programhoz. (…) Azt szeretném, hogy az infrastrukturális beruházások közül csak olyanok valósuljanak meg, melyek fenntarthatók lesznek. Szeretném, hogy Veszprémnek ne csak 2023 legyen sikeres éve, hanem 2023-tól kezdődően legyenek sikeres évei.

Az első magyar kulturális fővárosban, Pécsett ez nem mindig sikerült maradéktalanul, de Navracsics Tibor emiatt Veszprém esetében nem aggódik.

– Pécs helyzete sok szempontból más, mint Veszprémé lesz. Egy olyan térségben fekszik, melynek határa túloldalán Horvátországnak gazdaságilag az egyik legelmaradottabb régió­ja található, ami nem tudta Pécset megfelelő módon hát­országként támogatni. Veszprém ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van, a Bakony–Balaton-régió turisztikai és jövedelmi szempontból is kedvezőbb adottságú. Pécset egyébként Európában sikeres példaként emlegetik. (…) Veszprém erőn felül teljesít a kulturális intézmények fenntartását illetően, az európai élvonalba tartozik az egy főre eső kulturális fogyasztás és kulturális infrastruktúra tekintetében. Én ezt már csak nagyon óvatosan feszíteném tovább.

Teljes interjú itt olvasható: 

Navracsics Tibor kormánybiztos a történelmi lehetőségről, a térségi együttműködésről | VEOL

A törvény a kormánybiztosok számára maximálisan két évet tesz lehetővé. A kormánybiztosi kinevezés mindig egy konkrét feladatra szól, ami túlnyúlik a két éven, vélhetően meghosszabbítják majd. Ismét visszatér Veszprémbe. Hogyan fogadta a felkérést? - Nagyon megtisztelő feladat. Mindazok a szereplők, akikkel együtt kell működnöm, akiknek a tevékenységét koordinálnom kell, az elmúlt öt-tíz év alatt természetes szövetségeseimmé váltak.

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/88761/pics/lead_800x600.jpg
EKF,KŐFESZT,kőfeszt2020
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?