Blogolj!

Hagyományörző porták a Káli-medencében

A Káli-medencét vagy a Balaton-felvidéket járva rengeteg gyönyörűen felújított házakkal találkozhatunk. Nagyon sok olyan portával, mely hagyományosan, a népi építészetet követve lettek renoválva. Nem is gondolnánk, hogy ezen házak felújításának nagyrésze egy építész stúdióhoz, a Mérmű stúdióhoz köthető.

A MÉRMŰ Stúdió 1980-ban alakult pont azzal a céllal, hogy a régi műemlékházakat helyreállítsa, felújítsa illetve, hogy ilyen stílusú házakat tervezen, kivitelezzen.

Az utóbbi tizenöt évben főként hagyományőrző családi házak tervezése vette át ennek helyét, főként a Balaton-felvidéken. Több neves díjat is méltán magukénak tudhatnak (Ybl-díj 2014, Europa Nostra 2013, Pro Architectura 2011, Év Háza díjak).


Szűcs Endre építész, a stúdió alapítója, a Magyar Művészeti Akadémia tagja eddig körülbelül száz lakóház, présház értékmentő, építészeti munkáiban vett részt a Balaton-felvidéken. Vele készült ez a kisfilm, melyben több általa tervezett házat is bemutat.

Fotók: Mérmű Stúdió

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/88281/pics/lead_800x600.jpg
hagyomány,káli-medence
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?