Blogolj!

Agócs Gergely - a telefont telefonálásra is lehet használni

Fotó: vasarnap.hu

Agócs Gergely is vendége lesz a 2020-as Kőfesztnek. Gyerekeknek mesemondótábort tart és a Fonó Zenekarral is koncertezik. A napokban ünnepi interjú jelent meg vele a vasarnap.hu oldalon, ahol többek között ünnepeink kiüresedéséről, a tömegkultúráról és személyes kapcsolatok ellaposodásáról beszélt.

Érdekes és egyben megdöbbentő felvetéssel kezdi a beszélgetést Agócs, aki már régóta járja a falvakat néprajzi gyűjtőként. Azt tapasztalta, hogy a 30 évvel ezelőtt, az akkori 70-80 esztendősek " hihetetlenül széleskörűen művelt, érdekes, izgalmas emberek. Igaz, az ő műveltségük a hagyományos kultúra területén bontakozott ki" . Szinte önellátóak voltak, sokmindenhez értettek, a legtöbb felmerülő probléma megoldásához nem volt szükségük szakemberre. Mióta a tudást "általános műveltség"-ben mérik az emberek nemzedékről, nemzedékre lettek egyre "műveltebbek" de közben a túléléshez szükséges tudásuk lecsökkent. Egzisztenciális függőségbe kerültek, manipulálhatóvá váltak. 
 
"A „magyar nép” helyében ugyanazon a térképen ma „magyar lakosságot” találunk. Sajnos, a nagyapáink sokszínű műveltségét meghatározó kulturális sajátosságok helyét mára nagyrészt uniformizált, unalmas tudáselemek foglalták el."
Szinte semmilyen különbség nincsen az ország különböző területein élők között. Ugyanúgy öltözködnek, ugyanazt a zenét hallgatják, talán az étkezés kultúrájában találhatóak némi különbözőségek.

Ez az egységesítés a különböző márkák, cégek érdeke, hiszen nekik az a jó, ha termékeik minél szélesebb réteghez jutnak el, de az egyénnek is egyszerűbb bemenni a boltba és leemelni a polcról a ruhát, mint hosszadalmas munkával fonni, szőni. "Így kapcsolódik roppant nagyságú anyagi (egyéni) érdekekhez a hagyományos életmód leépülése, Európa társadalmai kulturális sokszínűségének drámai mértékű csökkenése."
 
De a hagyományok nemcsak a hétköznapjainkból, hanem ünnepeinkből is kezdenek kikopni. A karácsony a fogyasztás ünnepe lett, a legszebb karácsonyi filmeket is már csak úgy lehet végignézni, hogy közben reklámokkal szakítják meg. 
"Minden arról szól, hogy ne a saját elméddel, a szellemed teljesítményével, ne a saját lelked szükségleteivel foglalkozz, hanem kizárólag az anyagi javakat halmozd, és a kényelmet keresd, s mindezek demonstrálására törekedj."
 
Az, hogy hogyan éljük meg a karácsonyt ettől függetlenül személyes döntés. Mi döntjük el, hogy televíziót nézünk vagy beszélgetünk, a telefont internetezésre vagy játékra használjuk vagy arra, hogy felhívjunk valakit és beszélgessünk vele. 

"Sajnos azt kell mondanom, hogy az egyházat is elérte a tömegtársadalmak nyomora, és nagyon ritkán tudunk olyan lelki vigaszt kapni a misén vagy a prédikáción, ami tényleg megszólít minket, hiszen a papok is ennek a megváltozott társadalmi helyzetnek megfelelően elsősorban a lelki szegényekhez szólnak." 
Isten valójában a köztünk élő szeretet, keressük egymás társaságát és ebben a szeretetben talán megleljük Istent is.

A teljes beszélgetést itt olvasható el.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!


https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/88204/pics/lead_800x600.jpg
agócs gergely,fonó zenekar,KŐFESZT,kőfeszt2020
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?