Blogolj!

Horti Zoltán: A mesemondóban már ott van a mese

Fotó: vasarnap.hu

Kőfeszt állandó hangulatfelelőse lesz a Káli medencében, 2020. augusztus 6. és 8. között, a Horti Zoltán vezette Görömbő Kompánia.  


Horti Zoltán már tizenöt éve mesél kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bár vezetett gyermek kézműves foglalkozásokat a Kalamajka Táncházban, dolgozott a Nemzeti Múzeum Históriás Történeti Játszóházában és a Színháztörténeti Múzeum bábgyűjteményében is, ahol számos utcabábossal ismerkedett meg, akik az egykori vásári bábjátékot elevenítették fel, mesélni mégis egy véletlennek köszönhetően kezdett el miután lányai egyik fellépésén nem jött el a mesemondó és be kellett ugrani a helyére.

Így lett mesemondó. Mesemondó és nem előadóművész, mert az két különböző dolog. A mesemondóban már ott van a mese. Nem attól lesz valaki mesemondó, hogy elolvas egy csomó könyvet és mesét és azt felmondja, "a mesemondónak kreatívnak, rugalmasnak kell lennie, aki a hallgatóság pillanatnyi igényeinek megfelelő mesét tud mondani, ráadásul mindezt úgy kell megtennie, hogy a magyar néphagyományt is ismeri." Emellett jó, ha a hétköznapi tapasztalatokból is tud meríteni, hiszen mindenből lehet mesét kanyarítani, ami hatással van az emberekre, a közönégre, akik nélkül a mesélő mit sem ér, hiszen lehet az ember a legjobb mesélő, ha nincs, aki meghallgassa.

"Mindezektől függetlenül a mesemondó egyik feladata nyilvánvalóan az, hogy bármilyenek körülmények között is, de adjon, szórakoztasson. (...)  úgy gondolom – és azt hiszem, ebben minden mesemondó egyetért –, hogy nem leszállni kell, hanem megpróbálni kicsit felhúzni a lelkeket. Úgy szórakoztatni, hogy felemeljen az ember! Úgy szórakoztatni, hogy hagyományt adjon az ember! Úgy szórakoztatni, hogy a közönség elfelejtse a mobiltelefonját piszkálni! Rádöbbenjenek arra, hogy az élőszónak, a személyes beszélgetéseknek óriási az ereje!"

A mesemondásnak közösségteremtő ereje van. A mesemondás hagyományápolás, a mesemondás nyelvápolás. És lényegében mindegy, hogy az ember egy nagy közönségnek vagy csak a családjának mesél, a fontosabb, hogy a meséléssel és a mesehallgatással az ember felemelkedik, épül ő is és hallgatósága is.

De a " A néphagyományból, a népmesék lelkületéből nem lehet lejjebb adni. Amíg a hallgatóság ezt a magáénak érzi, addig van remény arra, hogy a mese nem pusztába kiáltott szó lesz csupán. "  

A Horti Zoltánnal készült teljes beszélgetést itt olvashatják.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

Címkék: KŐFESZT
https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/88090/pics/lead_800x600.jpg
KŐFESZT
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?