Blogolj!

Navratil Andrea: Sok esetben a tudomány kullog a hagyomány után

A 2020-as Kőfeszt egyik sztárvendége, Navratil Andrea, népdalénekes-ökológus adott karácsonyi interjút a Képmás magazinnak. A beszélgetésben szó esik a hagyományőrzésről, a karácsonyi magányról, a csend fontosságáról és hitről is.
"„A moldvai asszony nem tudta, hogy ahogyan ő a kertjét műveli, azt a világban a tudósok majd permakultúrának hívják, és azt sem tudta, hogy amit ő gyöntölésnek mond, azt babamasszázsnak fogják nevezni. Ő ezt a tudást a hagyományban örökül kapta és használja” - mondja a Fonó Zenekar énekesnője, aki szerint sok esetben a tudomány kullog a hagyomány után, amin nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség a tudományra, de minden emberben alapvetően két embernek lakoznia, a tudósnak és a pásztornak, melyeknek harmóniában kell lenniük egymással. A tudósok a tudomány segítségével találtak rá a Megvátóra, de mégis a pásztorokok értek oda hamarabb, mert ők az angyal szavát hallották meg.

Navratil, aki öt éve él egy víz, villany és gáz nélküli házacskában, ökológusként úgy gondolja, hogy a jövő kérdéseire a hagyománynak és a tudománynak közösen kell megtalálnia a válaszokat "a fejlődés nem tartható fenn! Van fenntartható gazdálkodás, fenntartható életmód – és ezen a téren nagyon sokat tanulhatunk a pásztoroktól, parasztemberektől, bennszülöttektől: mindazoktól, akik helyben használják azt a környezetet, amelyben élnek. A tudománynak ezekkel az emberekkel – kart karba öltve – együtt kell kitalálnia azt, hogy hogyan tovább."

A hagyomány ápolásához hozzátartozik például a népdaléneklés és ezen énekek tanítása is. Andrea több, mint tíz éve tart olyan foglalkozásokat, melyeknek "csak" az a célja, hogy emberek összejöjjenek és együtt énekeljenek, mint régen az asszonyok a fonóban. Azonban az éneklés mellett az énekesnő néprajzi hagyományokat is igyekszik átörökíteni a közösségnek. De a hagyományokat nem csak felnőtteknek adja át, gyerekeknek rendhagyó hagyomány- és természetismeret órákat tart, ahol a városi gyerekeknek próbálja átadni a parasztemberek által megőrzött tudást.

És legyen szó fenőttekről, akár gyerekekről, a lényeg mégis csak egy dolog: a közösségi együttlét. Ami ilyenkor karácsonykor még jobban a középpontba kerül.  "Szenteste régen a szűk családé volt, és mivel több generáció élt együtt, ezt azt jelentette, hogy talán még a dédszülő is ott volt. A rákövetkező napon már a nagyobb család is részt vett az ünneplésben, aztán pedig az egész falu – hiszen a falu egyik felét Istvánnak hívták, a másik felét pedig Jánosnak. Egyik napon az Istvánokat köszöntötték, másikon a Jánosokat – senki nem maradt egyedül!" - Sokszor van, hogy a bőség hiányt szül. Az ember nem akkor erős, ha karriert épít és minél jobban kitejesíti önmagát, hanem, mikor közösségben van, mikor le tud ülni a rokonaival egy asztalhoz. "A rokonság a legnagyobb megtartó erő, biztosítórendszer, erős sövénykerítés"

A teljes beszélgetés itt olvasható.

Címkék: KŐFESZT
https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/88046/pics/lead_800x600.jpg
KŐFESZT
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?