Blogolj!

Fotósok, akik közel hozzák a Káli-medencét: ORBÁN PÉTERNem túlzás azt állítani, hogy Orbán Péter az egyik legismertebb Balaton-felvidéki fotós. Képeivel gyakran találkozunk a közösségi médiában, online felületeken, de különböző kiadványokban is. De Péter nem csak ismert, hanem elismert is. Képei gyakran szerepelnek különböző fotóspályázatok dobogós helyein, ami azt jelenti, hogy fotói nem csak a laikusoknak tetszetős, de szakmailag is elismerésre méltóak. Legutóbbi díját éppen tegnap vette át: harmadik helyezett lett a Magyarország365 fotópályázaton, Természet és táj kategóriában, ami igen nagy elismerés, hiszen a Magyarország kormánya által kihirdetett pályázatra közel 17.000 fénykép érkezett.


Fényképei azt a látszatot keltik, mintha nem lenne olyan része a Balaton-felvidéknek melyet még nem ismerne. Mióta él a környéken?

Születésem óta itt élek. Igaz közben voltak hosszabb, rövidebb kitérők Európa különböző országaiban, de ezeket mindig is csak ideiglenes megállónak gondoltam.

Fotóiból kiderül, hogy bár a Balaton-felvidéken él, szívesen fedezi fel az ország más pontjait, sőt tavaly télen például hónapokat töltött Spanyolországban. Mi a különleges mégis Ön számára ebben a tájban?

Röviden minden. Hosszabban: szeretem a változatosságát, hogy nincs két egyforma napkelte vagy naplemente, szeretem a hullámzó szőlősorokat, a vulkanikus működés fennmaradt nyomait, az emberléptékű hegyeinket, amiket egy nap akár többször is képes vagyok megmászni, a vitorlásokat a Balatonon, a nádast a szélben, az őszi színkavalkádot, a sokszor párás reggeli levegőt. Mindent, ami éppen csak eszembe jut vele kapcsolatban.

Legutóbb Villányban járt, ami szintén csodálatos hely és fotózás szempontjából sem utolsó. Mégis miben más a Káli-medence, mint a többi tájegység?

Számomra nyilván abban, hogy ide születtem, így aztán mindig is ez lesz az igazi otthonom. Ismerem minden szegletét, keresztül-kasul. Igazán a magaménak tudom érezni. Természetesen szívesen osztom meg másokkal, ezért is készítek ennyi képet róla.

Mikor kezdte a fotózást? Hobbiként tekint rá vagy ez már hivatás?

Viszonylag régen kezdtem, hiszen az első fényképezőgépet még 2003-ban vásároltam magamnak. Ez a gép azonban még teljesen automata volt és nem is volt alkalmas minőségi képalkotásra. A tudatos képalkotást 2008-tól számítom, az első komolyabb fényképező vásárlásától.
Hobbinak indult, de hivatás lett belőle. Vagyis inkább hitvallás. Szeretném, ha egyszer majd az én képeimet mutogatnák ebből az időszakból a gyerekeknek földrajzórán.

Orbán Péter díjnyertes fotója, mellyel harmadik helyezést ért el a Magyarország365 pályázaton

Van kedvenc fotós témája a Káli-medencében?                                

Vannak kedvelt helyek és témák, de mindig próbálok változatos maradni, így aztán nem tudnék egyet-egyet kiemelni.

Van olyan kép, amit nagyon kedvel? Mesélne róla?

Egy 5 évvel ezelőtti fotó, amit a Káli-medencéből készítettem, a Kopasz-hegy tetejéről, de a Tapolcai-medence tanúhegyeit ábrázolja. Azt hiszem ez volt az első fotóm a környékről, ami sok helyre eljutott. Egy szürke téli napon készült, januárban. Igazából semmire nem számítottam, de gondoltam kirándulok egyet, ha már ráérek, a fényképezőt nem mellőzve természetesen. A hegytetőre felérve még mindig elég szürke volt, de aztán leültem egy kicsit a kövekre és vártam. Ahogy a nap megközelítette a horizontot, narancs színűre festette a tájat és megvilágította a medencében elterülő párás levegőt, csodás látvány volt.

Orbán Péter további képeiben közösségi oldalán gyönyörködhetünk.


Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/87351/pics/lead_800x600.jpg
Gulács,Káli-medence
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?