Blogolj!

Így készülnek Jézus születésére a Káli-medencében

Míg a rendszerváltás előtti években a hatalom nem nagyon szerette a betlehemi jászolra emlékeztető installációkat a templom falain kívül látni, addig mára már szinte „versenyeznek” a települések, hogy kinek van szebb, nagyobb, ötletesebb betleheme. A betlehem állítás hagyományából a Káli-medence települései sem maradnak ki.

A betlehem állítást a ferencesek terjesztették el Európában, de már a korai keresztényeknél is hagyomány volt, hogy a templomokba jászolt állítottak, hogy legyen hova megszületnie a kisjézusnak. Assisi Szt. Ferenc volt, aki először próbált olyan betlehemet felállítani, ami a lehető leghűebben mutatja be Jézus születésének körülményeit, majd ezt a szokást vitték rendtársai több európai országba is.
Hazánkban szinte már az összes településen találkozhatunk Betlehemmel. Vannak hatalmasok és kisebbek, kézzel faragottak és akár élő állatokkal illusztrált is. A héten végigjártuk a Káli-medence településeit és kijelenthetjük, hogy a Káli-medence települései sem szégyenkezhetnek, nagyon szép betlehemeket találtunk a falvakban. Sajnos nincs mindenhol, de aki teheti látogassa meg a felállítottakat.

Mindszentkálla

Köveskál

Szentbékkálla

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/87051/pics/lead_800x600.jpg
káli-medence,köveskál,mindszentkálla,szentbékkálla
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?