Blogolj!

Egy egyedülálló tájegység - túratippek a Káli-medencében

Beköszöntött az ősz. Ideje, hogy a fürdőruhát hátizsákra és túrabakancsra cseréljük. De hova érdemes menni, ha a Káli-medencét szeretnénk megismerni, hol vannak azok a helyek melyek kevésbé ismertek, vagy melyek azok, ahova kisgyermekekkel is nyugodtan felkereshetünk. A környéket jól ismerő túravezetővel, Ferenczi Istvánnal beszélgettünk.

Nyáron a legtöbb ember fürödni, nyaralni jön a Balaton-felvidékre. Ősszel viszont sokan húznak bakancsot, hogy felfedezzék a környéket. Melyek azok a célpontok a Káli-medencében, melyeket semmiképpen nem szabad kihagynunk ha a környékre látogatunk.

A Káli-medencében 6 település található, Köveskál, Kővágóörs, Kékkút, Salföld, Szentbékkálla és Mindszentkálla. Zánka felől a Hegyestűnél lépünk be a tájegységre. Szinte mindegyik település tartogat látnivalókat, ráadásul saját igényeink szerint választhatunk ezek közül. Templomromokat szeretnénk felfedezni? Talán a kőtengerek világa érdekel? Esetleg két tanúhegyet is megmásznánk a Káli-medence felett? Mindegyikre van itt lehetőség. Ha választanom kellene látványos célpontok közül, akkor mindenképpen a Szentbékkálla felett magasodó Fekete-hegyet ajánlanám, mely a hegy anyagát képző fekete bazaltról kapta a nevét és melyen rövidebb-hosszabb túrák is tehetők. Itt emelkedik az Eötvös Károly-kilátó, melyről pazar rálátás nyílik a medencére. Az Országos Kéktúra útvonala is érinti részben ezt területet. A Fekete-hegyen több hegyi-tó is található, melyek az alattuk levő zárt bazaltréteg miatt nem engedik a vizet elszivárogni. Füves fennsíkok, erdők, mocsarak váltogatják egymást a Fekete-hegyen. Szentbékkállán található a legnagyobb kőtenger a régióban. Számtalan sziklaforma, köztük átjárók, felszínükön pedig természetes itatók alakultak ki. Itt emelkedik az Ingókő, mely kibillen ha óvatosan végigmegyünk a tetején. Ha nem szeretnénk hegyet mászni,akkor Köveskál és Kővágóörs között a Kornyi-tó partján tehetünk üdítő sétát. A tó körül gazdag élővilággal találkozhatunk. Szintén kihagyhatatlan Salföld település, a felette álló Csönge-hegyi kilátó és a nem messze levő salföldi pálos kolostor romja. Ezeket a látnivalókat mindenképpen érdemes felkeresni, amennyiben van pár óránk!

Panoráma a Fekete-hegyről


Kőtenger, Salföld-major, Hegyestű. Helyek, melyeket szinte mindenki ismer. Vannak olyan részei a medencének melyek "titkosak", de mindenképpen érdemes felfedezni őket? 

Kevesebben ismerik és látogatják a Mindszentkálla feletti Kopasz-hegyet. A 302 méteres tanúhegyre egy hosszú és meredek lépcsősor vezet fel. Viszont megéri felküzdeni magunkat, hiszen egyedi szemszögből láthatjuk a Káli-medencét! A Rákóczi utca végéről induljunk a T tanösvényen felfelé, de mielőtt elkezdjük a hegymenetet, térjünk ki jobbra az 1-2 percre fekvő Kisfaludi templomromhoz is. A másik hely, amit kevesebben látogatnak, mivel kisebb mint a szentbékkállai testvére, az a kővágóörsi Kőtenger. A községre Köveskál felől érkezünk és a falu határában a derékszögű kanyarnál találjuk ezt a nevezetességet. Innen nem messze pedig még a Sóstókáli-templomromot is felkutathatjuk, ha visszafelé Köveskál irányába haladunk a kék jelzésen! Láthatjuk tehát,hogy több látnivaló is akad egy-egy területen, érdemes egy sétára felfűzni ezeket.

Kopasz-hegyre vezető lépcsősor


Sokan kerekednek fel családosan, kisgyerekkel kirándulni. Mely helyeket javasolja leginkább nekik?

Teljesen családbarát hely például a szentbékkállai kőtenger, a Kornyi-tó, vagy Salföld település. Ezeken a helyeken nem kell hosszú kilométereket megtenni, a turistautak is teljesen jól járhatóak akár kisgyerekekkel is. Rendkívül népszerű a kisgyerekek körében a szentbékkállai kőtenger, mivel a változatos alakzatok teljesen elbűvölik őket. Minden évszakban ajánlott. Aki erre jár, annak szinte kötelező megnézni! A Kornyi-tavat a Köveskál és Kővágóörs közötti úton érjük el. Az út mellett parkolóhelyen hagyhatjuk az autónkat, majd füves csapáson tudunk elsétálni a tóhoz. Ürgék, madarak, békák keresztezik utunkat. A tó melletti dombon az Emberi komédia elnevezésű szoborcsoport áll. Salföldön pedig a majorság nyújt a kisebb gyerekeknek is maradandó élményt.

Kornyi tó és az emberi komédia

Ha röviden kellene megfogalmaznia, hogy miért a Káli-medencét válasszuk célpontak, mit mondana?

A Káli-medence egy olyan egyedülálló tájegység, ahol kis távolságon belül szinte végtelen a kirándulási lehetőség. A medencék, a tavak, az ölelő hegyek és a templomromok viszonylag kis területen belül érhetőek el. Jómagam évek óta járom a Balaton-felvidéket és a Káli-medencét, de minden egyes kirándulásom alkalmával fedezek fel újabb és újabb helyeket, látnivalókat! A Káli-medence falvai és lakosainak vendégszeretete pedig arra ösztönöz, hogy jövőre is térjünk vissza ide! Hadd tegyem még hozzá, hogy országos átlagban kevesebb az esős nap, az átlaghőmérséklet pedig magasabb mint más régiókban!

Csoportos túrázással, túravezetéssel foglalkozik. Miért ajánlja a csoportos túrázást? Miért jó, ha van egy túravezető is a csapatban?

Csoportos túrázást elsősorban olyanoknak ajánlom, akik teljesen ismeretlenek ezen a tájon. Tegyük hozzá, bár a Káli-medencében jó láthatóak a turistautak jelzései, de a természetben eddig keveset tartózkodó ember számára megnyugvást jelent egy, a területet jól ismerő személy. A csoportos túrázásnak közösségépítő jellege is van, itt köttetnek ismeretségek, barátságok, szerelmek. Általánosságban meg szoktam mutatni félreeső, de látványosabb helyeket is, melyeket a turistaútról nem vesznek észre a turisták, vagy amelyek még a térképen sincsenek feltüntetve. Őszintén elmondom, hogy a Balaton-felvidék egy olyan régiója a Káli-medence, amelyet érdemes kora tavasztól késő őszig felfedezni, bejárni, megismerni! Magyarország egyik legkedvesebb, legszebb és legtöbb látnivalót rejtegető területe ez.Ferenczi István következő túrái a Káli-medencében:

szeptember 21. szombat 10.00 - Salföld, Pálos kolostorrom
szeptember 29. vasárnap 10.00 - Szentbékkálla, Fekete-hegy

További részletek:
Balaton-felvidéki Túraoldal

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/83607/pics/lead_800x600.jpg
Kornyi-tó,szentbékkálla
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?