Blogolj!

5 elképesztő ház a Káli-medencében, ahová te is szívesen beköltöznél

A Mérmű stúdió 1980-ban azzal a céllal kezdte el munkáját, hogy minél több műemlék házat állítsanak helyre a lehető legigényesebb módon. Az elmúlt években a helyreállítás helyét átvette a hagyományőrző családi házak tervezése, és kijelenthetjük, hogy nekik köszönhetjük az ország legszebb hagyományőrző családi házait.


A magas minőségre garancia az építész stúdió alapítója Szűcs Endre, aki 50 éve építész, s e fél évszázad java részét a műemlékek, a régi házak megmentése, és a történelmi múlttal rendelkező környezetben történő helyreállítások, új házak tervezése töltötte ki.
A Mérmű stúdiónak rengeteg munkája található a Káli-medencében, ezekből szemezgetünk.

Szentbékkálla

Ez az egykori falusi porta - kibővítve - ma apartmanként működik. Látszik a házon, hogy a tervezők a legkisebb részletekre is nagyon odafigyeltek.

Köveskál

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ennek a házról létezik egy felújítás előtti fotó is. Ez megmutatja egyrészt azt, hogy szinte a semmiből is lehet csodát alkotni, illetve azt is, hogy érdemes belefogni egy régi parasztház felújításába.

Salföld

Salföld bővelkedik a szebbnél szebb házakban, de ez a ház közülük is kiemelkedik. A mesterien elkészített nádtető, a gyönyörűséges oszlopok, a fémből készült zsalugáter nem építész, hanem szinte már egy művész munkája.

Fotó: Pölcz Klaudia

Szentbékkála, présház

Szintén egy olyan ház, melyről van egy kép az "eredeti" állapotról. A ház érdekessége, hogy a Káli-medencében gyakori, de sok helyen már eltűnt szabadkéményt meghagyták és alá egy sparheltet terveztek.

Monoszló

Ez az a hely, amiről titokban mindenki álmodik. Kis ház, távol a világ zajától. Ennek a Hegyestűn található épület kertjében talán napokig el tudnánk üldögélni.

A képek forrása Mérmű Stúdió Facebook oldala. Érdemes az oldalt felkeresni további házakért.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/82889/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?