Blogolj!

Apró csoda a salföldi erdő mélyén

1990-ben, közel 500 év után először tartottak szentmisét a salföldi Kolostorrom ódon falai között, feltámasztva a búcsú hagyományát, amit 1475-ben hívtak életre a pálos szerzetesek.
Idén ünnepeljük az újkori búcsú hagyományának 30. évfordulóját, ami Salföld, a Kolostor és a Pálos Rend életében is jelentős eseménynek számít.

A Salföldi Pálos Kolostorrom, Salföld déli határában az Örsi-hegy keleti oldalában található. Mivel az Örsi-hegy térsége vörös homokkőből áll, ezt az építőkövet találjuk az erdőben megbúvó, kolostorrom falaiban.
A templom eredetileg nagy valószínűség szerint nem a Pálos rend építészetének köszönhető, hanem a szerzetesek egy már meglévő román kápolnát vettek birtokul, melyet később saját igényeik szerint alakítottak át.

A kolostort az Atyusz nemzetségből származó kőkúti Sal család alapította 1263 előtt, majd Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelték fel. Először egy 1263-as összeírásban szerepel, amikoris a Pálos-rend kolostorait írták össze.
A kolostort megtépázta a történelem. Először az 1440-es években  I. Ulászló király és Erzsébet özvegy királyné hívei közötti harcok miatt néptelenedett el a kolostor, majd a törökök hírére menekültek el a szerzetesek. A kolostor valószínűleg az 1554. november 7-i Tihanyt és Csobáncot eredménytelenül támadó török hadjárat áldozata lett. A megmaradt romok legnagyobb pusztulása az 1820-as évek során egy közeli juhakol építésekor következett be, ekkor a gyulakeszi Csigó család hordta el mind a templom, mind a kolostor köveit.

A kolostor újkori történelme 1959-ben kezdődött, mikor dr. Sági Károly vezetésével elkezdődött a Kolostor falainak megóvása és az épület feltárása. Majdnem tíz éven keresztül tárták fel a kolostrort, majd a restaurálás után 2002-ig semmi nem történt az épülettel. 
2003-ban Pusztai Ilona műemléki tervező elkészítette rom állagmegóvási tervét. Ennek kivitelezése során az állapotmegóvás mellett egy turista-pihenőhelyet is kialakítottak a kolostor mellett.

2005 és 2007 között a Bakonyerdő Zrt. a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott sikeres pályázatai eredményeképpen teljes romkonzerválást és felújítást hajtott végre.
Jelenleg a kolostorrom kedvelt kirándulóhely, ahol gyakran tartanak koncerteket, szentmiséket.

A kolostorrom a Kőfeszt keretében is meglátogatható, lovaskocsival, augusztus 11-én, előzetes jelentkezés alapján.

Fotók: Pető Piroska www.petopiroska.hu

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket Facebookon, Instagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/76004/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?