Blogolj!

Falumustra - Mindszentkálla

Mindszentkálla a Káli-medence észak-nyugati kapuja. Írhatnánk róla, hogy ékszerdoboz település, vagy hogy érdemes miatta egy kis kitérőt tenni, hiszen csodálatos műemléképületek, hangulatos falusi porták, kőkeresztek találhatóak a településen, ha ez megkülönböztetné Mindszentkállát a többi káli-medencei településtől, de hál’ Istennek ezek a jelzők mindegyik környékbeli településre igaz.

A kevesebb, mint 300 lelket számláló település első írásos említése 1277-ből való, a falu első neve, Villa omnium sanctorium Kaal volt. Előnevét a Mindszentek tiszteletére szentelt templomáról kapta, a Kálla pedig a Kál horkára utal, melynek szállásbirtoka volt a település. Eredetileg három község állt a mai Mindszentkálla helyén, Mindszent, Kálla és Kisfalud, de 1700-ban már Mindszentkálla néven szerepel.
A falu határának nagy részét 1945 előtt a veszprémi püspökség birtokolta. Ma is itt van az érsekség legnagyobb szőlészete, itt terem az egyházi szertartások misebora.


Mindszentkállát fennállásától kezdve mindvégig római katolikus vallásúak lakták. Temploma és parochiális egyháza már 1335-ben létezett. Papjáról az 1333. évi tizedjegyzék is említést tesz. A középkori falu eredeti gótikus templomának csak a romjai láthatók a mai templom feletti domboldalon.A mai templom 1829-ben épült klasszicista stílusban.
A főoltár, a szószék és a padok, valamint az orgonaszekrény 1830-ból származó klasszicista faragványok. Érdekesség a mai sekrestyében található román kori keresztelőmedence. A falu búcsúünnepe november első vasárnapja.

Fotó: Németh Loretta


Ha tehetjük, érdemes egy egész napot a településre és környékére szánni, hiszen remek kiránduló helyek, látnivalók várják az embert.
A falu határában álló 330 méteres Kopasz-hegy, ha nem is a környék legmagasabb pontja, de az egyik legszebb kilátást a Káli-medencére innen tudjuk elérni. Megfigyelhetjük innen szinte az összes környéki hegyet, tiszta időben pedig még Somogyig is ellátni.

www.mindszentkalla.huSzintén a település határában, Szentbékkálla irányába  található a Káli-medence egyik leghíresebb nevezetessége, a Kőtenger, ahol különleges geológiai látványosságot kínálnak a sziklákon és mélyedéseikben megtelepedő növények és virágok.

www.mindszentkalla.huA falutól délkeletre, egy vulkáni kúpon, a Kereki-dombon állt a hagyományok szerint a Kál horka és Bulcsú vezér vára. Ezt támasztja alá a feltárt temető is. A domb tövében áll a néhai Kerekikál község középkori templomának romja.
Érdemes néhány órát a falura is rászánni, hiszen gyönyörűen felújított népi házak, rendezett porták, míves kőkeresztek, barátságos emberek fogadják az ide betérőt.

Fotó: Németh Loretta

A hosszú kirándulásunk után pihenhetünk egyet a falu kocsmájából romkocsmává avanzsált Káli Kapocsban vagy fagyizhatunk a falu méltán ismert fagyizójában a Kő Fagyi?-ban.

Fotó: Németh Loretta

Fotók: Németh Loretta

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket Facebookon, Instagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/73461/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?