Blogolj!

Gyerekkel a Káli-medencében. Nem csak gyereknapon

Közeledik a gyereknap és ilyenkor sok szülőben felmerül a kérdés, milyen élményt adjon a gyermekének. Hiszen nemcsak attól érezheti jól magát gyermeke, ha teletömheti magát vattacukorral, mehet harminc kört a körhintán vagy horgászhat, lőhet, dobhat különböző egyszerhasználatos ajándékokért, hanem attól is, ha olyan élményeket kap, melyekre akár egész életében is emlékezhet. Írásunkban annak járunk utána, hogyan tölthetünk el gyermekeinkkel , családunkkal egy vagy akár több felejthetetlen napot a Káli-medencében. Nem csak gyereknapon.


Túrázás

Nem esünk túlzásba, ha azt állítjuk, hogy induljunk el a medence bármelyik településéből, pár kilométer gyaloglást megtéve csodákra lelhetünk. Monoszlón a Hegyestű, Köveskálon kis hegyi tavak, Szentbékkállán a Fekete-hegy és a Kőtenger, Mindszentkállán a Kopasz-hegy, Kővágóörsön a Kornyi-tó, Salföldön pedig a kolostorrom várja felfedezőit. A hegytetők kilátásai, a tavak élővilága, a kőtenger megmászható sziklái nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is hatalmas élmény.
Persze kirándulhatunk úgy is, hogy közben tanulunk is. Erre találták ki az úgynevezett tanösvényeket. A Káli-medencében hat tanösvény található: a Theodora Tanösvény, a Theodora-Kékkő Tanösvény, az Idő Ösvénye, a Boros Ádám Tanösvény, a Csarabos tanösvény és a Kopasz-hegyi tanösvény.
Mindegyik családbarát, kényelmesen bejárható kirándulás foglal magában.
Az önmagába visszatérő nyomvonalú 8 km-es Theodora Tanösvény a Káli-medence belsejének földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be. A tanösvény a Kékkúti Ásványvíz Zrt. palackozóüzemétől, a Theodora Kereki forrástól indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad.
A Theodora-Kékkő Tanösvény a föld mélyének titkaiba, vagyis a környék geológiai kincseibe nyújt betekintést a turistáknak. A gyalogosan bejárható, 8 km-es, 15 állomásból álló tanösvény a Kereki-majornál kezdődik. A Theodora Tanösvényt és a Theodora Kékkő Tanösvényt az Idő Ösvénye köti össze, egyedülálló módon bemutatva a földtörténet különböző szakaszait. Ez a túraszakasz a Föld 4,6 milliárd éves történetének rendkívül izgalmas geológiai eseményeit dolgozza fel. Az 1,1 km hosszú Idő Ösvényen végigsétálva minden lépésünkkel 2 millió évet haladunk előre az időben, mígnem elérünk napjainkig.
A Kopasz-hegyi tanösvényen Mindszentkálla központjából, a templom melletti szűk Rákóczi utcán ballagunk ki a faluból. A házak után veszi kezdetét a 3 km hosszú tanösvény. A körpanoráma páratlan, a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátópontja.

Részletesebb túrajavaslatokért érdemes letölteni a Nemzeti Park kiadványát, itt.

Fotó: Lovag László

Salföld major

A Salföld majorról már egy korábbi írásunkban részletesen beszámoltunk, de a hely ebből az összeállításból sem maradhat ki, hiszen talán ez a Káli-medence családok által legkedveltebb helye. Nem elég, hogy igazi tanyasi környezetben őshonos állatokkal, magyar kutyafajtákkal, gyógy- és haszonnövényekkel, mezőgazdasági eszközökkel találkozhatunk, de a gyerekek részére van lovaglási, pónilovaglási lehetőség, tudunk sétakocsikázni és tereplovagolni. Bár van a majornak egy külön játszótere, de gazából az egész terület egy hatalmas játszótér, ahol a csemeték, szinte korlátlanul élvezhetik a major adta lehetőségeket. A majorságtól nem messze található egy pálos kolostorrom, ahova akár lovaskocsival is ellátogathatunk.

A Salföldi major

A majort a Nemzeti Park igazgatósága alakította ki 1997-ben azzal a céllal, hogy bemutassák egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat. Ennek köszönhetően láthatunk itt rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat és természetesen gyönyörű lovakat is - köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát -, az állatsimogatókban pedig kisállatok várják a lurkókat.

Mezitláb a medencében - MezitKáli

Egyre divatosabb már hazánkban is az úgynevezett Kneipp-ösvény vagy népszerűbb nevén mezítlábas park. Az ösvény lényege, hogy egy kijelölt úton, minél több fajta járófelületen tudunk mezítláb mászkálni, így meg tudjuk tapasztalni, hogy milyen érzés például kavicsokon, mulcson, homokon vagy esetleg farönkökön sétálni. Az „őrületből” a Káli-medence sem maradhat ki. Aki itt akarja kipróbálni a mezítlábazást, keresse a MezitKálit Mindszentkállán a Petőfi és a Levendula utca sarkán.

Fotó: Németh Loretta

Piacozás

Bár hivatalosan nem a Káli-medence része, ha vasárnap vagyunk a környéken, semmiképp se hagyjuk ki a káptalantóti Liliomkert piacot. Kisebb gyerekeknek nagy élményt jelenthetnek a népi játékok vagy az állatsimogató, a nagyobbakkal pedig elvegyülhetünk a piac forgatagában, hiszen a színek, az illatok, az ízek már őket is elvarázsolják.

Fotó: Hotváth Krisztián

Levezetésképp

Ha már mindent körbejártunk, felkereshetünk egy közeli játszóteret, melyet mindegyik faluban találhatunk, de ha még nap végén fagyiznánk is egyet, ajánljuk Mindszentkálla legújabb gyöngyszemét, a környék egyik legjobb kézműves fagyizóját a Kő’ Fagyi?-t.

Fotó: Németh Loretta

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket Facebookon, Instagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/73149/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?