Blogolj!

Komédia a Kornyi-tó partján

Mikor az utazó Révfülöp felől, Kővágóőrs irányába közelíti meg a Káli-medencét, a települést elhagyva, négy emberi alakot vehet észre a messzeségben, a földből kiállva. Nem is gondolnánk, hogy a négy alak már több, mint harminc éve őrzi a tájat.

Pedig a Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, Veszprémi Imre, 1986-ban készítette el a szobrokat, melyek azóta figyelik a Káli-medencét és a lábuknál elterülő Kornyi-tavat.

Veszprémi, 1932-ben született Balatonszabadiban, 1958-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, 1966-ban volt az első önálló kiállítása. 1986 után leginkább Olaszországban dolgozott, kilenc nagyméretű szobra áll Itália különböző városaiban. Olaszország mellett Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Portugáliában, Törökországban, Izraelben, Kolumbiában és Indiában is találkozhatunk nagyméretű, köztéri szobraival.

Itthon legismertebb művei a belvárosi Honvéd téren álló Gulag-emlékmű, a Duna Televízió volt székháza előtt áll a Kronos szobor, illetve a Balaton-felvidéki Kornyi-tó partján található Emberi komédia szoborcsoport.

A tó melletti kis dombon elhelyezkedő alkotás acélcsőből és mészkőből készült, négy alakja, 240, 280, 340 és 360 centiméteresek.

A szoborcsoport Jancsó Miklós több filmjében is feltűnik, mivel a káli környék és Kornyi-tó többször is megihlette. Az alkotás feltűnik, a Szörnyek évadjában, az Égi bárányban és az Életünket és vérünket című alkotásokban.

A szobrok csak gyalogosan megközelíthetőek. Ha csak miattuk szeretnénk egy kis kitérőt tenni, az út menti parkolóban hagyhatjuk autónkat, ahonnan pár perc séta az alkotás, de ajánljuk a Theodora-tanösvényt, mely egy rövid 8 km-es körtúra során a Kornyi tavat is érinti.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket Facebookon, Instagramon és YouTube-on!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/72853/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?