Blogolj!

Koncert és táncház: Tiszta forrás Zenekar és Tintér Gabriella

Ragnar Volarus

Együttesünk - a Tiszta Forrás Zenekar - 2017-ben alakult Pécsett. Hangszeres magyar népzenét játszunk autentikus stílusban, vagyis törekszünk az eredeti hangzásvilág megőrzésére, szellemi örökségünk és a mai értékek továbbadására. Nevünket Kodály Zoltán munkássága előtt tisztelegve, halálának 50. évfordulója alkalmából választottuk. Hisszük, hogy a népi kultúra, hagyományainál és folytonosságánál fogva, olyan erő, amely hatni tud a mai kor emberére és társadalmára.

A "Népművészet Ifjú Mestere" címet zenekaruk több tagja is elnyerte. Népzenei koncerteket, táncházakat, hangszerbemutatókat szervezünk és tartunk a Kárpát-medencében és külföldön is. Tanítunk, valamint tanfolyamokat vezetünk a paksi Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskolában, a budapesti Óbudai Népzenei Iskolában, a pécsi Berze Nagy János Művészeti iskolában, a Nyíregyházi Egyetemen. Megalakulásunktól fogva folyamatosan dolgozunk a MTA Zenetudományi Intézetének társadalmi gyűjtőiként.

Önálló műsorokkal szerepelünk itthon a Kárpát-medencében és külföldön, többek között Kínában, Nyugat- és Kelet-Európa számos országában.

Fontosnak tartjuk, hogy mind a gyermek, mind a felnőtt táncházban a népi mesterségekkel is megismertessék a látogatókat.

Eddigi eredményeinket jelentős szellemi és anyagi javak befektetésével, a Nemzeti Kulturális Alapprogram Népművészeti Kollégiuma, támogatásával nagyon sok munkával hozta létre együttesünk, az aktív tanítás és muzsikálás mellett.

Szeretnénk, ha az utánpótlás nevelésével, szakmai táborainkkal, koncertjeinkkel és táncházainkkal is a magyar népművészet megismertetése és terjesztése terén olyan maradandót tehetnénk, amellyel hosszú évtizedekre több generáció megismerhetné a kultúrának eme csaknem feledésbe merülő ágát.

Tintér Gabriella

A káprázatos hangú énekesnő a Fölszállott a páva című műsorban bizonyította páratlan tehetségét, de a pátyi népdalénekes már megkapta a Prima Primissima Alapítvány Prima Junior Díját is. A szakmai zsűri azoknak adja ezt az elismerést, akik maradandót alkottak a népművészet terén, valamint munkájukkal őrzik és ápolják népi hagyományainkat. 

Tintér Gabriella énekes már első önálló lemezét is megjelentette, amelyre négy mezőségi település anyagából válogatta kedvenc dalait. Elmondása szerint ezzel szeretne tisztelegni a mesterei, régi énekesek és zenész kollégák, valamint régi jó barátai emléke előtt. Ezek a dalok nemcsak Gabriella kedves dalai, hanem az előbbieké is. Az igényes, gondos válogatás mellett arra is ügyelt, hogy a hangszerkíséretes összeállításoknál lehetőleg a stílusokat legjobban ismerő társakat kérje meg közreműködésre. Így az ördöngösfüzesi, buzai, széki és magyarszováti dalok megszólaltatása teljesen az eredeti felvétel érzetét keltik.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket a Facebookon, a YouTube-on és az Instagramon!

https://kali.blogstar.hu/./pages/kali/contents/blog/75896/pics/lead_800x600.jpg
KŐFESZT,kővágóőrs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?